Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kutatás: az iszlamisták nem képesek normálisan gondolkodni

Bokor Gábor

2019.06.12. 10:15

Tudósok 146 tálib iszlamistának vizsgálták meg az agyát, majd megállapították, hogy a radikális muszlimok kevésbé képesek racionálisan gondolkodni.

Kutatók Barcelonában egy átfogó kutatást végeztek, melyben radikális iszlamisták agyát vizsgálták meg és azt nézték, milyen képességekkel rendelkeznek. A legmegdöbbentőbb, hogy mennyire hajlamosak az erőszakra. A szakértők 146 radikálissal foglalkoztak, akik mind a pakisztáni gyökerű Lashkar-e-Taiba nevű iszlamista szervezet tagjai voltak. Először egy kérdőívet töltettek ki velük, mellyel azt vizsgálták, hogy a terroristák mennyire hajlamosak az erőszakra.

Az agyukat műszerrel vizsgálva megállapítottuk, hogy ezek az emberek sokkal kevésbé képesek a racionális gondolkodásra

– írják a kutatók.

Hafiz Saeed, a Lashkar-e-Taiba terrorszervezet alapítója | Fotó: AFP

A kísérlet abból állt, hogy elektródákat helyeztek az iszlamisták fejére, majd megkérdezték tőlük, hogy képesek lennének-e harcolni és meghalni azokért a radikális nézetekért, melyeket vallanak. A vizsgálatok közben folyamosan nézték, hogyan reagál az agyuk. A kísérlet rámutatott, hogy az agy azon területe, mely azért felelős, hogy a kockázatokat és a következményeket átvizsgálja, a válaszok közben kivétel nélkül a normálértékek alatt teljesített, ez azt jelenti, hogy a terroristák agya nem foglalkozott ezekkel a dolgokkal.

A kutatás azért is érdekes, mert így tisztább képet kaphattak arról a szakértők, miért olyan nehéz egy szélsőséges iszlám harcost visszatéríteni a normális életbe, és miért lehetetlenség tőlük elszakítani a radikális muszlim ideológiát.

Az érintett agyi régió ellenáll az észérveknek

– közölték.

Amikor azt mondták a vizsgált iszlamistának a szakértők, hogy a szektatársai nem annyira radikálisak, mint ő maga, akkor azt tapasztalták, hogy az hirtelen pozíciót váltott, nem is akart annyira harcolni és meghalni az ideológiáért.

Megállapítottuk, hogy a harc és a saját életük feláldozása iránti hajlandóság nagyon függ attól, hogy az adott iszlamista társai mit gondolnak a témáról

– közölte Scott Atran, a Michigani Egyetem professzora, aki a kutatást vezette.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére