Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888.hu-nak: A szivárványkoalíció felőrli az ellenzéki pártokat

Filipp Dávid

2020.10.15. 16:30

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a 888.hu-nak értékelte a vasárnapi szerencsi időközi választást és annak következményeit.

888.hu: Az elmúlt időszakban a kormánypártok több választási sikert is elértek, milyen következtetést lehet levonni ebből a 2022-es országgyűlési választásra nézve?

Az utóbbi hetekben több időközi választáson is magabiztos győzelmet arattak a kormánypártok, miközben a baloldali tömörülés veszített támogatottságából, rosszabb eredményeket érnek el összefogva, mint korábban külön-külön. Ezek a mostani győzelmek azért is jelentenek komoly sikert a Fidesz–KDNP számára, mert a ciklus közepén általában az ellenzék szokott aratni az ilyen időközi választásokon, nem a kormányoldal növeli a támogatottságát. Így volt ez az elmúlt kilenc évben végig, hiszen 2011 óta eddig egyetlen egy időközi parlamenti választást sem nyert a Fidesz.

Most azonban más a helyzet, a kormányoldal népszerűsége magas, a Fidesz minden közvélemény-kutatás szerint 50 százalék felett áll a biztos pártválasztók körében, ami nagyobb arány, mint a 2018-as választáson elért eredménye. Ha képes 2022-ig ilyen szinten tartani a támogatottságát, akkor az a teljes ellenzéki összefogással szemben is legalább egy kényelmes abszolút többséget jelent majd a jobboldalnak. Ez annak köszönhető, hogy a választók díjazzák a kormány sikeres válságkezelését, a többség szerint Magyarország jól kezeli a tavasszal kirobbant koronavírus-járványt. Ezzel szemben elítélik az ellenzék destruktív magatartását, büntetik azokat a pártokat, amelyek mindenféle álhírrel támadják az egészségügyi dolgozókat és a kormány járványügyi intézkedéseit.

Az utóbbi években két pólus alakult ki: egy nemzeti és egy nemzetközi. Előbbihez tartozik a Fidesz–KDNP, míg utóbbihoz a Fidesszel szemben álló internacionalista, kozmopolita, illetve a nemzeti kérdések iránt közömbös pártok. Ebből fakadóan a 2022-es választás a nemzeti és a nemzetközi erők összecsapásáról fog szólni, amelynek eredményeként – ahogy azt az elmúlt hetek időközi választásain is láthattuk – a Fidesz olyan választókat is meg tud szólítani, akik ugyan nem kormánypárti szavazók, de fontosak számukra a kormány által képviselt nemzeti ügyek, így inkább őt támogatják a nemzetközi erőket segítő ellenzéki oldallal szemben.

888.hu: A vasárnapi időközi választáson a szivárványkoalíció egyértelműen megbukott, már egymást torkának is estek. Van jövője ennek a formációnak?

A közvélemény-kutatási és a választási adatokból azt látjuk, hogy a baloldali összefogás kevesebb szavazót tud megszólítani, mint amennyit külön-külön el tudtak vinni az urnákhoz. Emellett az identitásfeladás, a különféle hatalomtechnikai alkuk romba döntötték az LMP-t, az MSZP-t és a Jobbikot is. Csak a Jobbik az elmúlt két évben elvesztette egykori szavazóinak 85 százalékát, és már a parlamenti bejutási küszöbért küzd. Mindez azt mutatja, hogy a szivárványkoalíció felőrli ezeket a pártokat, hiszen a választóik nem díjazzák, ha Gyurcsány Ferencékkel működnek együtt. Ugyanez fordítva is igaz, Borsodban például azért volt az átlagnál alacsonyabb a választási részvétel a baloldali fellegvárnak számító egykori Leninvárosban – ma Tiszaújváros –, mert a baloldali szavazók nem voltak hajlandók egy náci jobbikos jelöltre szavazni.

Néhány órával a választások után össze is vesztek a baloldali politikusok, ami annak fényében nem meglepő, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatokban is rengeteg konfliktus van köztük. Mindez azt jelzi a választók számára, hogy egy ilyen szivárványkoalíció nem kormányzásképes, hosszú éveken keresztül képtelenek lennének irányítani az országot. A politikai stabilitás hiánya komoly gondokhoz vezetne, elég csak arra gondolni, hogy a mostani járvány során is azért tudott Magyarország sikeresen védekezni, mert cselekvőképes, hatékony kormányzata van. Ez egy ilyen ellenzéki szivárványkoalíció esetében – ha kormányra kerülne – egyáltalán nem lenne biztosított, aminek beláthatatlan következményei lennének. Mindezt várhatóan mérlegelni fogják a választók 2022-ben, és arra az oldalra szavaznak, amelyik kormányzásképes.

888.hu: Bíró László bukása egyben a Jobbik bukása is, milyen következménnyel járhat ez Jakab Péterék számára az összellenzéki összefogásban?

A Jobbik a baloldallal való együttműködés során eddig azzal érvelt, hogy nélkülük a többi párt nem tudná megszólítani a vidéki választókat. Ez a mítosz nemcsak a mostani borsodi időközin dőlt meg, hanem pár héttel ezelőtt, a karcagi választáson is, ahol még jelöltet sem tudott állítani a párt, miközben 2018-ban még közel 30 százalékos eredményt ért el a jelöltjük. Szintén bebizonyosodott, hogy a Jobbik antiszemita és rasszista múlta komoly teher a baloldalnak, hiszen nagyon sok olyan szavazót elidegenít – főként a nagyvárosokban –, akik szükségesek lennének ahhoz, hogy jobb eredményt érjenek el. Ebből fakadóan erősen kérdéses a Jobbik jövője a baloldali tömörülésben, mindenképpen rosszabb alkupozíciókkal rendelkezik majd a tárgyalások során, mint pár héttel ezelőtt.

888.hu: Gyurcsány Ferenc úgy vett részt a kampányban, hogy lényegében nem vett részt benne, neki az eredmény win-win szituáció. A szivárványkoalíció „karmestereként” elengedi a Jobbik kezét ezek után?

Gyurcsány Ferenc a legügyesebb stratéga a baloldalon. Először az MSZP-vel számolt le, a Demokratikus Koalíció megalakítása óta évről évre egyre több választók szívott el a szocialistáktól, akik mára a parlamenti bejutási küszöb környékére süllyedtek. Így a korábbi választásokkal ellentétben 2022-ben már nem az MSZP visz be a hátán más pártokat, hanem éppen ellenkezőleg, az MSZP-t kell majd más pártoknak mandátumhoz juttatniuk. Szintén Gyurcsány Ferenc áldozata az LMP, amely számos pártszakadáson esett át a volt miniszterelnök közeledése miatt, és mára teljesen marginális szereplővé vált.

A most soron következő párt a Jobbik, amelynek vezetői elképesztően naiv módon kötöttek alkut Gyurcsányékkal, akiknek egyértelműen az a céljuk, hogy a Jobbik az MSZP-hez hasonlóan egy gyenge, így könnyen befolyásolható párttá váljon. A mostani borsodi időközi választáson sem véletlenül nem kampányolt látványosan Gyurcsány, hiszen neki a jobbikos jelölt bukása egyértelműen kedvező, ennek hatására a tárgyalások során a Jobbik szóról szóra azt fogja csinálni, amit Gyurcsány mond. Az utolsó komolyabb falat a Momentum, amellyel az utóbb hónapokban komoly konfliktusba keveredett. Mindez a Momentumon belül is vitákat eredményez, elég csak a tisztújítás eredményére gondolni, amikor a korábban a Gyurcsányhoz közelítő párt elnökségét szinte teljes egészében lecserélték. Nem véletlen, hogy a Momentum továbbra sem támogatja a közös ellenzéki listát, amelyet vélhetően egy DK-s politikus fog vezetni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére