Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lázár János a 888-nak: A válságnak is meg kell ragadni a lehetőségeit

888.hu

2022.08.28. 11:45

Lázár János, építési és beruházási miniszter a tihanyi Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondoklatexpón adott mini-interjút a 888.hu-nak.

 

888.hu: Az elhibázott brüsszeli szankciók miatt nehéz időszak vár a gazdaságra, milyen fejlesztésekre van szükség ebben a helyzetben?

Lázár János: A 2022–23-as év a tervezés az ideje, 2024–25-ben indulhatnak újra az állami beruházások. Olyan beruházásokat kell az államnak támogatni, amelyek társadalmi és gazdasági haszonnal járnak. Az oktatásba vagy egészségügybe történő befektetés a társadalmi hasznosságot fedi, de nem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon komoly ipari fellegvárak épülnek Zalaegerszegtől Debrecenig. Ennek a válságnak is meg kell tudjuk ragadni a lehetőségeit és nem csak bajként, hanem esélyként is fel kell fognunk, ahogy tettük azt 2010 és 2012 között.

 

888.hu: Nemrég Makón arról beszélt, hogy egy új világ fog jönni. Hol van ebben Magyarország helye ebben?

Lázár János: Az új gazdasági világrendbe Magyarországnak sikeresként és győztesként kell beilleszkednie. Mi is – mint minden más ország – nehéz helyzetben vagyunk a válság miatt. Az a kérdés, hogy hogyan lehet válsággátló beruházásokat megvalósítani, amelyek munkahelyeket teremtenek vagy új ipari beruházásokat, kapacitásokat hoznak létre és ráadásul adóforintot, GDP-t termelnek. A következő időszakban a helyünk azon dől el, hogy mi magyarok hogyan pozicionáljuk magunkat. Ha okosak vagyunk, jól taktikázunk és jól készülünk fel a jövőre, akkor a nyertesei lehetünk ennek az átalakulásnak, de el is veszíthetjük a jövőt, ha nem látjuk meg a mostani nehézségekben a lehetőséget. Ez még nem lefutott mérkőzés.

 

888.hu: Készül az új, állami beruházásokról szóló törvény, mely a hazai fejlesztések terén új fejezetet fog nyitni. Milyen hatásai lesznek?

Lázár János: A tervünk az, hogy szeptember közepén visszük a kormány elé az előterjesztést. Szintén szeptemberben tárgyalja majd a Fidesz-frakció és a hónap végén, október elején kerülhet a parlament elé az állami beruházások rendjéről szóló új törvény. Ez teljesen újraszabályozza azt, amikor egy társadalmi elképzelésből a kormány valóságot hoz létre. Az állami beruházási törvénynek az a célja, hogy a gondolat megszületésétől a beruházás megvalósulásáig, a használatba vételi engedély kiadásait végig kövesse a beruházást és szabályozza azt, hogy milyen feltételek mellett, milyen társadalmi egyeztetések mellett, milyen hatékonysági keretben kell meghozni a döntéseket, ki lehet a beruházó, ki lehet a kivitelező. Új keretet és szabályrendszert keresünk és reményeim szerint találunk is társadalmi partnerek segítségével. 350 javaslatot kaptunk a kamaráktól, érdekképviseletektől, társadalmi szervezetektől, vállalkozásoktól, az ipar képviselőitől, önkormányzatoktól. Ezek alapján alakítjuk ki az új törvényt.

 

Lázár János előadása a Tranziton itt nézhető meg:

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére