Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szánthó Miklós a 888-nak: Még soha nem volt ekkora szükség a konzervatív fordulatra

Filipp Dávid

2022.05.15. 08:55

Nem pusztán „a konzervatív értékek” forognak veszélyben, igazából a józan észt akarják kiiktatni és a természet rendjét igyekeznek hamis percepciókkal megmásítani – mondta a 888.hu-nak adott interjújában Szánthó Miklós. Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint Orbán Viktor – a CPAC Hungary főszónoka – európai, de lassan az egész transzatlanti vonzáskörzetben meghatározó tényezővé vált. A CPAC Hungary kapcsán pedig elmondta, a rendezvény mottója az „Isten, haza, család” hármas egysége, így a rendezvény elsődleges célja az, hogy megmutassák: a konzervatívok tudnak, akarnak és mernek harcolni mindazért, ami nekik kedves, és amit most átfogó ármánykodás veszélyeztet.

 

888.hu: Először rendeznek Európában CPAC konferenciát, miért éppen Budapestre esett a választás?

Szánthó Miklós: Az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) régóta keres helyszínt az első európai CPAC számára, ám egy ilyen rendezvény előkészítése rengeteg munkát igényel. Az ACU számára az is kiemelten fontos volt, hogy az az ország, ahol megrendezik az első európai CPAC-et, olyan eredményeket tudjon felmutatni akár a családpolitika, akár a határvédelem kapcsán, melyek inspirálni tudják a jobboldali tábort a világ bármely részén. Emellett az is fontos volt, hogy a rendezvény helyszínének otthont adó ország vezetése konzervatív, kifejezetten illiberális elvek és gyakorlat alapján kormányozzon, melyeket az ACU is vall. Világos, hogy ezeknek a követelményeknek egyetlen európai ország sem felel meg jobban, mint Magyarország, sőt, elmondható, hogy hazánk a motorja a konzervatív reneszánsznak. Ennek, és persze – kellő szerénységgel kell ezt megemlíteni – az Alapjogokért Központ nemzetközi építkezésének elismerése az, hogy mi rendezhetjük az első európai CPAC-et.

 

888.hu: Az eseményt előbb a világjárvány miatt, majd az orosz-ukrán háború miatt kellett elhalasztani. Nehéz volt egyeztetni a meghívottakkal az új időpontot?

Szánthó Miklós: Nyilván nem örültünk egyik halasztásnak sem, ám mind a pandémia, mind pedig az orosz invázió olyan kihívásokat támasztott, amelyekre a meghívni tervezett vezető külföldi politikusok csak akkor adhattak megfelelő választ, ha teljes mértékben azokra tudnak koncentrálnak. Így fájó szívvel hoztuk meg az akkor egyetlen felelős döntést, ami a CPAC Hungary elhalasztása volt. Ugyanakkor látni kell, hogy még egy ilyen háborús helyzetben is a globális balliberális erő az, amely gőzerővel nyomatja az ideológiai projektjeit, a jogállamisági blablától a gendersemleges munkaügyi szabályokig – ezekre pedig nekünk, konzervatívoknak reagálnunk kell, sőt, proaktívan elébe kell mennünk dolgoknak. Ennek az összemozgásnak része és szimbóluma a CPAC Hungary.

 

888.hu: Mi a CPAC Hungary célja és üzenete?

Szánthó Miklós:

A rendezvény mottója az Isten, haza, család hármas egysége, így elsődleges célunk az, hogy megmutassuk: a konzervatívok tudnak, akarnak és mernek harcolni mindazért, ami nekik kedves, és amit most átfogó ármánykodás veszélyeztet.

 

Az elmúlt évtizedekben a globális baloldal kiépített egy tényleg rémisztően profi, központi és helyi ügynökségekkel működő szervezeti keretrendszert, ezt hívják nyílt társadalom hálózatának. Profitól tanulni ugyanakkor nem szégyen, pláne ha az – az említett profiktól eltérően – jó cél érdekében történik. Ezért a jobboldalon is meg kell szülessen az a felismerés, hogy csak akkor lehetünk sikeresek abban a világnézeti konfliktusban és a politikai praktikum terepén is, ha összefogunk. Ennek az együttműködésnek egyik legfontosabb formája lesz a CPAC Hungary.

 

888.hu: A CPAC alapvetően egy amerikai konzervatív rendezvény, de tagadhatatlanul hatalmas a befolyása és népszerűsége a világon. A tengerentúliak hogyan látják Magyarországot és a hazai konzervativizmust?

Szánthó Miklós: Bármennyire is hihetetlen lett volna ez akár pár évvel ezelőtt is, de Magyarország mára fontos amerikai témává vált. Ennek egyik egyértelmű jele maga a CPAC Hungary, az, hogy Matt Schlapptől és Rick Santorumtól kezdve Candace Owens-ig érkeznek most ide az amcsi konzervatív „sztárok”, az európai jobboldal vezetőiről nem is beszélve. Emlékezhetünk arra, hogy Mike Pence, volt alelnök nemrég – a III. Demográfiai csúcs keretében – jött Magyarországra, illetve a legnézettebb amerikai televíziós újságíró, Tucker Carlson egy hétig Budapestről vezette műsorát. Amerikai barátaink fel- és elismerték a magyar jobboldal eredményeit, és sok tekintetben iránymutatónak tekintik azokat.

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor – a CPAC Hungary főszónoka – európai, de lassan az egész transzatlanti vonzáskörzetben meghatározó tényezővé vált, Magyarország a józanság hangja a ma már egyre inkább érzelem vezérelt geopolitikai döntéshozatalok során.

 

Persze ami jó hír a konzervatívoknak, az a globális baloldalt elkeseredett dühvel tölti el. Nem szükséges külön ecsetelnem, milyen össztüzet zúdítanak a progresszívek hazánkra, csak azért, mert mi felismertük, hogy az unalomig ismételgetett dogmákkal szemben a demokrácia nem csak liberális lehet. De ez is csak a magyar jobboldal sikereinek fontosságát bizonyítja. Hiszen ha nem értünk volna el fontos sikereket, nem is támadnának minket ilyen elánnal.

 

 

888.hu: Két évvel ezelőtt, miután hazajött a CPAC-ről, azt nyilatkozta nekem, hogy „megindult annak átgondolása, hogy hogyan lehet a mai progresszív mainstream ellen lázadni, sőt azt is mondhatnánk, hogy az igazi forradalmár ma az, aki konzervatív”. Hol tart most ezt a folyamat? Miért elengedhetetlen egy konzervatív ellenforradalom végigcsinálása?

Szánthó Miklós: Nem pusztán „a konzervatív értékek” forognak veszélyben, igazából a józan észt akarják kiiktatni és a természet rendjét igyekeznek hamis percepciókkal megmásítani.

A nemzetközi baloldal az „LMBTQ” ideológia és a genderpropaganda révén támadja a hagyományos családot, és gyermekeink testi és lelki épségét fenyegeti. A zöld dzsihád már ott tart, hogy a gyermekvállalás „káros a természetre”, és nyíltan buzdít – hogy finoman fogalmazzak – a gyermekvállalás mellőzésére a „karbonlábnyom” csökkentése érdekében.

 

Ez hátborzongató. Az identitáspolitika, az eltörléskultúra, a BLM és más szélsőségesek pedig a nemzeti önazonosság ellen kelnek, pusztítják a történelmi emlékezetet és nem pusztán a vallás, de civilizációnk zsidó-keresztyén alapjait akarják általánosságban bűnösnek nyilvánítani. A vonatkozó modern boszorkányperek ma virtuális lincselés formáját öltik.

 

Történelmünk során még soha nem volt ekkora szükség a konzervatív fordulatra, nem csak nekünk kell tudnunk, de el is kell mondanunk, hogy a természet nem liberális.

 

A magyar modell pedig irányadó: nálunk ma jobboldali konjunktúra van, a máshol bemasnizott vasököllel lesújtó rózsaszín kommunizmus pedig szubkultúrává zsugorodott.

 

888.hu: A woke, a genderőrület vagy a nyílt társadalom eszméjének hirdetése egy globális tendencia. Hogyan lehet ezek ellen küzdeni? Fontos-e, hogy a világ konzervatívjai közösen vegyék fel a harcot?

Szánthó Miklós: A globális baloldal évtizedeken át építette a networkjét, és ma már tudjuk, hogy ezzel sikeresen vették át a nyelvi keretek irányítását, a populáris kultúra dominálásával nyerik meg sok helyütt a politikai harcokat – már a választások előtt. Ellenkező előjellel indult meg viszont Magyarországon egy kulturális áthangszerelés az utóbbi 15 évben, ami miatt frusztráltak is a hazai libernyákok. Botorság is lenne, ha nem törnénk a fejünket a liberális áfium ellen való orvosságokon.

A nem csak politikai, de más társadalmi alrendszerekben is szükséges konzervatív térfoglalás know how-ját pedig érdemes átadni barátainknak. Ha nekünk sikerült, nekik is sikerülhet.

 

888.hu: Ismerve a korábbi CPAC-ekről készült felvételeket, nyugodtan mondhatjuk, hogy a rendezvény már-már bulinak nevezhető, nem egy száraz konferenciának. Hasonló hangulatra lehet számítani a Bálnában is?

Szánthó Miklós: Azt mondanám, hogy a CPAC Hungary egy harsányan politikai rendezvény lesz, méltányolható mennyiségű show-elemmel. A CPAC-ek alapvetően politikai fesztiválok, amelyek intellektuálisan stimuláló beszédek és beszélgetések mellett nyomokban hangulatfokozást is tartalmaznak. A CPAC Hungary-n sem lesz ez másképp, hiszen nem pusztán új gondolatokat szeretnénk ébreszteni, de az is célunk, hogy olyan élményt nyújtsunk a résztvevők számára, mely erősíti az összetartást a konzervatív közösségben.

 

888.hu: Spoiler-mentesen annyit elárulna, hogy az előadásán miről beszél majd?

Szánthó Miklós: Nem szoktam fukarkodni az őszinte gondolatokkal, de engedje meg, hogy ez most maradjon meglepetés – ahogy egyik amerikai barátunktól érkező videóüzenet is, melyet a helyszínen vetítünk majd le először.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére