Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az adóemelés a megoldás mindenre a baloldal szerint

888.hu

2021.06.16. 21:00

Gyurcsányék 2010 előtt is adót emeltek, és ez most sem lenne másképp, ha a baloldal jutna hatalomra.

 

Az elmúlt hetekben több baloldali vezető is tanúbizonyságot tett arról, hogy újra adót emelnének, ha hatalomra kerülnének. Emiatt pedig érdemes felidézni a különbségeket a baloldal és az Orbán-kormány adópolitikájában.

A Gyurcsány-kormány többek között bevezette a négyszázalékos szolidaritási adót, megemelte a munkavállalói egészségbiztosítási járulékot és a munkaerőpiaci járulékot. Közterheket róttak ki a nyugdíjas munkavállalókra, a jövedéki adót többször növelték, valamint bevezették a kamat- és árfolyamnyereség-adót, emellett pedig

többkulcsos adórendszert hoztak létre, amit Karácsony Gergely is erősen fontolgatna, ha hatalomra kerülne.

Ezzel szemben 2010 után az Orbán-kormány bevezette az egykulcsos adórendszert, valamint adócsökkentésekkel és kedvezményekkel is támogatja a családokat, ilyen például a csok, a babaváró hitel és a háromgyermekes anyukák szja-mentessége.

Zara László, az adótanácsadók egyesületének elnöke 2006-ban így fogalmazott a baloldali kormány adóterheiről:

egyetlen érzékelhető tendencia a személyi jövedelemadózásban volt tapasztalható: itt a kormány fokozatosan megszünteti a kedvezményeket,

vagyis egyértelműen a saját bevételeit növeli a mentességek, kedvezmények felszámolásával.

Az Orbán-kormányról viszont Szilovics Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi docense 2014-ben azt írta: az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának vitathatatlan előnye, hogy következetes, az elvektől a részletszabályokig ívelő keretes rendszert épített ki, amelynek elvi célkitűzései (a családok támogatása, adóteher átalakítása, adóalap szélesítése, adminisztrációs terhek csökkentése) nehezen vitathatók.

De a baloldal sajnos az elmúlt tíz évben nem változott, amit jól mutat az ellenzéki önkormányzatok ténykedése a járvány alatt, hiszen több megszorító intézkedést is hoztak. Ezek a megszorítások elsősorban az önkormányzatoknál, illetve az

önkormányzati tulajdonú vagy fenntartású cégeknél dolgozó munkavállalókat érintették, akiket elbocsátottak, vagy csökkentették a bérüket, jövedelmüket.

De érdemes feleleveníteni a 2022-es költségvetési vitát is, amikor

az ellenzéki pártok mintegy 600 milliárd forintot vettek volna el a magyar vállalkozásoktól.

Ezzel szemben a kormány a járvány alatt a támogatások, a hitelmoratórium, a 13. havi nyugdíj visszaállítása mellett mintegy 1000 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött, válaszként a koronavírus-válságra, így elérték, hogy a járvány első hullámában bevezetett könnyítések több mint 360 ezer ember munkájának, vállalkozásának megtartását segítsék, és ötvenmilliárd forintot hagytak az érintetteknél.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére