Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így fúrják egymást a szocialisták és a jobbikosok

888.hu

2021.09.19. 17:50

Alig kezdődött el a baloldali előválasztás, máris egymásnak esett a Jobbik és az MSZP, miután a szocialisták társelnöke, Tóth Bertalan vasárnap több jobbikos képviselő – köztük „az etikai kódex megsértésével” vádolt Szabó Ervin – ellen kért etikai vizsgálatot az Országos Előválasztási Bizottságtól. Eközben Jakab Péter szintén vizsgálatot kezdeményezett Zugló szocialista képviselőjelöltje, Tóth Csaba ellen, aki mögé nem mellesleg a Jobbik is támogat -írja a Magyar Nemzet.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke etikai vizsgálatot indított ellenem, melynek állok elébe, nincs szégyellnivalóm. Azonban az, hogy így akarnak kizárni az előválasztásból, ráadásul most, amikor a támadás minket, ellenzékieket és a demokráciát érte, méltatlannak érzem” – írta bejegyzésében Szabó Ervin, a Békés megyei Orosháza jobbikos képviselőjelöltje, miután a szocialista politikus azt állította róla: a sort megkerülve belépett a szavazósátorba, instruálni kezdte a bizottság tagjait, figyelte, miként szavaznak az érkezők, és felszólítás ellenére sem volt hajlandó távozni. Tóth Bertalan ekkor kezdeményezte ellenfele kizárását is.

„Aki jelen volt, az tudja, hogy mekkora volt a kapkodás és a feszültség, én is épp egy problémát igyekeztem megoldani, hogy ne okozzunk csalódást a választóknak. A választást természetesen nem befolyásoltam – nem is tudtam volna, hiszen nem tudtak szavazni a választópolgárok”– fejtegette Szabó Ervin, majd megjegyezte: elnézést kér, amiért megszegte a baloldali előválasztás tízméteres szabályát, miszerint a választási sátor tízméteres körzetében nem tartózkodhat versenyen induló jelölt.

Földi István, a szabolcsi Mátészalka jobbikos, a Momentum és az LMP által is támogatott képviselőjelöltje szintén Facebook-posztban fakadt ki az MSZP társelnökének cselekedetére.

„Miközben küzdünk az előválasztásért, addig a magyar szocialisták elnöke, Tóth Bertalan azon dolgozik, hogy a lehető legtöbb, számára rivális jelöltet eltegye az útból. A pártok elnökei éjt nappallá téve talpalnak és melóznak, hogy kiderítsék pontosan mi történt és megoldják, hogy megvalósulhasson az előválasztás. […] Egy kakukktojás van csak ebben a sorban. Tóth Bertalan. Mert ő nem az előválasztás sikerességén, hanem a rivális jelöltek tönkretételén dolgozik. Erre csak egy szó van: undorító”

– tette hozzá, majd bejegyzésének végén provokálni kezdte a szocialisták társelnökét. „Tudod mit kellene tenned? Visszaléptetni az összes kollaboráns MSZP-s jelöltet, mint amilyen itt is van, a Szabolcs 05-s körzetben. És igen, tudom. Most ismét fel leszek jelentve az Etikai Bizottság előtt, vagy éppen névtelenül a rendőrségen. De tegyétek csak, mert én vállalom a véleményem és vállalom a küzdelmet is ezért az országért és ezért a körzetért” – zárta bejegyzését a jobbikos politikus.

Eközben a Népszava megírta, hogy Tóth Bertalan azt kérte szombaton az Előválasztási Bizottságtól: vonják meg a Békés megyei 4. választókerületben, Orosháza és környéke körzetében induló Szabó Ervintől az előválasztáson való indulás lehetőségét. Az MSZP társelnöke azt állítja, a jelölt méltatlanná vált az indulásra, mert „megsértette a választáson közösen induló pártok etikai kódexének több pontját”. „Ezek többek között a választás tisztaságának megóvásáról, az előválasztás értékrendszerének tiszteletben tartásáról, valamint a szavazóhelyiségben és annak közvetlen környezetében a kampánytevékenysége tilalmáról szólnak” – hangoztatta Tóth Bertalan. Márpedig szerinte a fenti pontok mindegyikét semmibe veszi az a jelölt, aki bemegy a szavazósátorba.

„Szabó Ervin több fotó tanulsága szerint éppen ezt tette. Orosházán a szavazásra várakozó sort megkerülve belépett a szavazópont sátorába, és ott a bizottság tagjainak instruálásába kezdett, illetve figyelte, hogy az érkezők miképpen szavaznak. A sátorból a bizottság egyik tagjának, Varga Zoltán volt MSZP-s önkormányzati miniszter felszólítására sem volt hajlandó távozni”

– állította a szocialista társelnök.

Vasárnap már arról szóltak a hírek, hogy Jakab Péter szintén vizsgálatot kezdeményezett, méghozzá Zugló szocialista képviselője, Tóth Csaba ellen, akit korábban a támogatásáról biztosított.

Az ügy előzménye, hogy a Momentum által támogatott jelölt, Hadházy Ákos azt állította az MSZP-s ellenfelének a Zugló TV-ben közvetített vitán: dokumentumok bizonyítják, hogy egy pesti gyártelep címére jegyezték be azt az alapítványt, amelyet több zuglói, részben önkormányzati tisztviselő is létrehozott, és százmillió forintos, gyanús körülmények között szerzett kölcsönt is kapott a Tóth Csaba érdekeltségében lévő cég. Ezután Hadházy – Jakab Péter állítása szerint – levelet írt a pártelnöknek és Karácsony Gergelynek a bizonyítékok alátámasztására, ezután döntött Jakab a vizsgálat kezdeményezéséről.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére