Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Illegitimnek mondhatja ki nyáron a bíróság az MSZP vezetését

888 - Magyar Nemzet

2021.02.19. 09:25

Már a nyáron ítéletet hozhat a bíróság abban az ügyben, hogy szabályosan tartották-e meg az MSZP tavalyi tisztújító kongresszusát, ahol vitatható körülmények között választották meg Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest a párt társelnökévé. Amennyiben a törvényszék szerint jogellenes volt a kongresszus, úgy azt meg kell ismételni – írta meg a Magyar Nemzet.
A Fővárosi Törvényszék befogadta a Pest megyei MSZP perindítványát, amelyben a párt tavaly őszi tisztújító kongresszusának hatályon kívül helyezését kezdeményezték”

– közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a szervezet korábbi elnöke.

Kovács Barnabás elmondta: azt az indítványukat is befogadták, amelyben azt kérték, hogy a bíróság mondja ki, a kongresszus előtt jogellenesen oszlatták fel a párt Pest megyei szervezeteit.

Mint ismeretes:

tavaly szeptemberben vitatható körülmények között választották meg Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest az MSZP társelnökévé.

A megméretésen ugyanis Mesterházy Attila is elindult volna, ám amikor a Republikon Intézet felméréséből kiderült, hogy a korábbi elnök nagyságrendekkel ismertebb és népszerűbb Tóthnál, a pártvezetés hirtelen feloszlatta a Pest megyei szocialistákat, arra hivatkozva, hogy törvénytelen a gazdálkodásuk.

Tény ugyanakkor, hogy a feloszlatott nyolcvanöt szervezet Mesterházy támogatója volt, akik a kongresszus küldötteinek tíz százalékát adták volna, így azonban nem szavazhattak a tisztújításon.

A Mesterházy Attila kiszorítását célzó trükkök százai közé tartozott továbbá a vitatott online szavazás bevezetése, illetve a harminc éve sosem alkalmazott zárt listás voksolás alkalmazása.

Mindezek után, bár nem vonta vissza a pályázatát, Mesterházy végül nem indult a megméretésen.

Kovács Barnabás ezután fordult a bírósághoz, a Magyar Nemzetnek pedig elmondta: várhatóan április–májusban lesz az első – és szerinte az utolsó – tárgyalás, nyáron pedig már az ítéletre számítanak.

Amennyiben a bíróság kimondja, hogy szabálytalan volt a tavalyi tisztújító kongresszus, úgy azt meg kell majd ismételni”

– közölte. Kovács végül elmondta az is: már azért nem ő a Pest megyei MSZP elnöke, mert időközben kizárták a pártból, miután az ATV-ben nyilatkozott a feloszlatásuk és a kongresszus körüli anomáliákról. A szocialisták vezetése ugyanis mindezt úgy ítélte meg, hogy egy elkötelezett párttag nem nyilatkozhat a „fideszes médiának”. Az pedig már tényleg szürreálisnak nevezhető, hogy

Kovács kizárásáról az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa döntött, amelynek akkor még az a Legény Zsolt volt az elnöke, akinek az autójában nemrég 11 500 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak és foglaltak le az ukrán hatóságok.

Tény: bárhogy is dönt a bíróság, az MSZP-vezetés legitimációját megkérdőjelező ügy nagyban gyengíti az eleve padlóra került párt tárgyalási pozícióját a baloldali összefogásban.

Jól jellemzi a szocialisták helyzetét és ambícióit, hogy már tavaly nyáron is csupán Tóth Bertalannak, Kunhalmi Ágnesnek, Molnár Zsoltnak, Hiller Istvánnak és Harangozó Tamásnak kértek befutó helyet az akkor még bizonytalan sorsú közös listán Gyurcsány Ferencéktől. Mindez arra utal, hogy a párt célja nem több egy országgyűlési frakció megalakításánál, így az ezzel járó állami támogatás megszerzésénél, összességében pedig a politikai túlélésnél. Az pedig jelenleg megjósolhatatlan, hogy milyen helyzetbe kerül az MSZP, ha a baloldali egyezkedés kellős közepén kell majd új kongresszust tartania.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére