Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagykanizsán akcióban a baloldal: haverok pozícióban, fizetésemelés mindenhol

Filipp Dávid

2020.11.05. 18:00

Haverok, mutyi, százezres fizetésemelések – így lehet leginkább jellemezni a nagykanizsai baloldal elmúlt egy évét. Az Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) többséget tudott szerezni a város közgyűlésében, azonban ahelyett, hogy ezt a város polgárainak javára használnák fel, saját cimboráik boldogulását helyezték az előtérbe.

Néhány hónappal a tavalyi önkormányzati választások előtt a baloldali összefogás egy remek ötlettel állt elő Nagykanizsán. A szivárványkoalíció (LMP, Jobbik, MSZP, DK, Momentum) létrehozta az Éljen VárosuNk! Egyesületet (ÉVE), amely azért alakult meg, hogy Hári Tibor személyében egy függetlennek álcázott polgármesterjelölttel fussanak neki a választásoknak a fideszes Balogh László ellen.

Az október 13-ai választáson a kanizsaiak Baloghnak szavaztak bizalmat, azonban a közgyűlés összetétele 8:7 arányban a baloldaliaknak kedvez.

És ahogy az lenni szokott azokon a helyeken, ahol a baloldal megkaparintja a hatalmat, szinte azonnal megkezdődtek a tisztogatások, a mutyik, a haverok fizetésemelései.

Szabó Szilárd, a nagykanizsai Fidesz frakcióvezetője a 888 érdeklődésére elmondta, az ÉVE-frakció akadékoskodása arra vezethető vissza, hogy az elmúlt ciklusban a város tíz egyéni körzetében mindenhol fideszes politikus nyert, az ellenzéket csak a négy, listás helyről bejutott képviselő alkotta.

Úgy érzik, hogy ők az elmúlt ciklusban kevesebb lehetőséget kaptak a városvezetésben, és ezt próbálják megbosszulni. Ez természetesen nem igaz, a választói akarat nagyon határozottan különbséget tett a jobboldal és az akkori baloldal között”

– fogalmazott, hozzátéve: megvan Nagykanizsán is az a baloldali felfogás, amely szerint mindent a Fidesszel szemben kell csinálni, és bármi áron le kell váltani az Orbán-kormányt.

Elmondása szerint szinte minden közgyűlésen akadályozzák a polgármester munkáját, illetve a meglévő polgármesteri jogköröket elvonták, és különböző bizottságokhoz telepítették át, ahol a baloldaliak vannak többségben.

Az ÉVE mindent megtett azért, hogy pozícióba helyezze az embereit, az önkormányzati cégek többségénél saját cimboráikat nevezték ki vezető pozícióba. Szabó Szilárd szerint a tisztogatást azzal indokolták, hogy ők szakemberekkel töltik fel a vállalatok vezetőségét.

Mindenféle pályáztatás nélkül kerültek be, olyan előélettel, ami nem indokolná, hogy az önkormányzati vagyon fölött rendelkezhessenek”

– mondta, hozzátéve, hogy több esetben pártpolitikusokat neveztek ki.

A tisztogatás a végkielégítések miatt 43 millió forintjukba került a kanizsaiaknak.

  • A Nagykanizsa-Netta-Pannonia Hulladéklerakót Üzemeltető Kft. ügyvezetőjének Ring Balázst, a helyi MSZP elnökét nevezték ki. A 2020-as évre prémiumfeladat-kiírást szavaztak meg neki, ráadásul úgy, hogy az a kiírás pillanatában részben már teljesítve volt, részben pedig könnyen teljesíteni lehetett. A kifizetendő prémium költsége várhatóan 3 millió forint lesz.
  • A Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójává Zakó László jobbikos politikust nevezték ki, akinek bérét 630 ezerről 730 ezer forintra emelték. Ennek költsége a járulékokkal évente 1,4 millió forint.
  • A Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. ügyvezetőjének fizetését visszamenőleg, január 1-jétől 500 ezer forintról 800 ezerre emelték. A fizetésemelés csak ebben az évben több mint 4 millió forintba kerül. A cég pénzügyi helyzete viszont egyáltalán nem jó. A Kanizsa Rehab Kft. önkormányzati támogatását 20 millió forinttal megemelték, így már 30 millió forint lett az idei összes támogatás. 10 millió forintért pedig 40 ezer eladatlan orvosi szájmaszkot vásárolt tőlük az önkormányzat. A vállalat megmentése tehát 30 millió forintba kerül az idén, továbbá a szeptemberi közgyűlésen egy 40 millió forintos folyószámlahitelt is megszavaztak a cégnek, mert miért ne. Azzal indokolták, hogy munkahelyteremtésre kell a pénz.
  • A Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. elfoglalása évente legalább 3,5 millió forintba kerül, hisz a korábbi vezérigazgató sejthetően azért mondott le, mert az ügyvezetői bérét egy másik önkormányzati tulajdonú cégnél, a hulladékgyűjtéssel foglalkozó Netta-Pannonia Kft.-nél 950 ezer forintról 1,2 millió forintra emelték (megjegyzés: ez nem a korábban említett, hasonló nevű hulladéklerakó cég). Arról is döntöttek, hogy a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. közgyűlésén az önkormányzat tulajdonosi képviseletét teljes körű, általános felhatalmazással határozatlan ideig a DK-s Horváth Jácint képviselő lássa el. A cég élére pályáztatás nélkül odaültették saját emberüket, egy korábban általuk kinevezett cégvezető férjét.
  • A Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. felügyelőbizottsági elnökének szintén a Gyurcsány-párti Horváth Jácintot nevezték ki.

A pénzszórás következtében komoly beruházások sem tudnak befejeződni. Szabó Szilárd szerint jelenleg négy helyszínen folynak a munkálatok a városban. Elmondása szerint jó lett volna, ha a fejlesztésekhez kiegészítő munkákat is hozzá tudtak volna tenni. A Deák téri kandeláberek kicserélésére például az idén nem lesz lehetőség.

Tízmillió forintok mentek el fizetésemelésekre, végkielégítésekre, extra támogatásokra, mintha nem is lenne a nyakunkon a járvány második hulláma, amely rengeteg kérdőjelet vet fel, és a gazdasági problémákat valahogy meg kell majd oldani”

– mondta.

A baloldal a helyi médiára is rátette a kezét. A Kanizsa Médiaház új ügyvezetőjét is az ÉVE nevezte ki, a korábban RTL Klub-os, ATV-s Tar Mihály személyében, akinek a fizetése bruttó 500 ezer forint.

A kiadó sokáig nem volt hajlandó takarékosabbra átdolgozni 2020-as üzleti tervét, amely mínusz 60 milliós „eredménnyel” számolt. A takarékosabb üzleti terv elkészítése helyett plusz 30 millió forintos önkormányzati támogatást szavaztak meg a kft.-nek.

Szabó Szilárd szerint kiegyensúlyozottságról nem lehet beszélni, elég megnézni a közgyűlési beszámolókat, amelyekben egyértelműen a baloldaliak megszólalásait emelik ki, a fideszes politikusok háttérbe szorulnak.

Hogy az új vezetés alatt mennyire végzi függetlenül és hitelesen a munkáját a Kanizsa Médiaház, jól mutatja az a sajtóper is, amelyet Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára indított a Kanizsai Újság ellen. A lap egy olyan mondatot adott Nagykanizsa fideszes országgyűlési képviselőjének szájába, amit ő adott helyzetben, szituációban nem mondott.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére