Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Politikai tisztogatás áldozatává válnak az Illatos úti kutyák?

M. Kovács Róbert

2020.07.06. 14:45

Indoklás nélkül szerződést bontott az Illatos úti ebtelep lakóit segítő Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Közhasznú Alapítvánnyal (DOKTA) a fenntartó Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának (FÖRI) vezetője, Gyurcsány Ferenc egykori testőre, Handl Tamás. Az alapítvány „bűne” aligha lehetett más, mint hogy azt a korábbi rendészeti igazgató, Pető György hívta életre. A szerződésbontás miatt 3 milliós támogatástól esik el az ebtelep.

Saját honlapján közölte a DOKTA, hogy miután a FÖRI szerződést bontott az alapítvánnyal,

az utolsó támogatási összeget is visszautasította.

A civil szervezetet 2013-ban három doktor: az akkor főpolgármester-helyettesként dolgozó, jelenleg területi közigazgatásért felelős államtitkár, dr. György István, a FÖRI akkori vezetője, dr. Pető György, valamint dr. Messner Adél hívta életre azzal a céllal, hogy örökbefogadó akciók szervezésével, pénzadományok gyűjtésével segítsék az Illatos úti ebtelep munkáját.

Azzal talán sokan tisztában vannak, hogy

a főváros hivatalos gyepmesteri telepének telítettsége az elmúlt 10 évben alig-alig csökkent 100 százalék alá,

többnyire másfélszer annyi kutyát kell befogadniuk, mint amennyi férőhelyet biztosítani tudnak, ezért időnként az idős, beteg vagy olyan állatokat, amelyek hosszú ideje nem találtak gazdára, el kell altatniuk. Ráadásul az önkormányzati intézményben sem pénz, sem humán erőforrás nem áll rendelkezésre kellő mértékben ahhoz, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a befogadott ebek sokszor szomorú sorsára.

Ezt a feladatot vállalta át a DOKTA 2013 óta, most azonban a FÖRI új vezetője, a gyurcsányista Handl Tamás kiebrudalta az alapítványt az Illatos útról.

Sőt, a most közzétett dokumentumból az is kiderül, hogy

az ebtelep már nem fogadja el azt a 4 millió forintos adományt sem,

amelyből 1 milliót az alapítványnak adott 1 százalékos szja-felajánlások tesznek ki, míg 3 milliót a DOKTA a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán nyert el.

Az alapítvány kuratóriumához közeli forrásainktól úgy értesültünk, hogy

a Handl Tamás vezette FÖRI egyáltalán nem indokolta meg a szerződés felrúgását,

de olyan információkat is kaptunk, hogy korábban az is elhangzott: az alapítvány vigyen el minden olyan orvosi eszközt az Illatos útról, amelyeket az elmúlt években adományként átadtak. Nem kis értékről van szó,

a DOKTA az elmúlt években összesen több mint 11 millió forint értékben támogatta az ebtelepet.

Sőt: úgy tudjuk, a korábbi adományok elszállíttatására csak azért nem került sor, mert akkor lényegében kiürült volna a gyepmesteri telep állatorvosi műtője.

Ugyanakkor Dódity Gabriella kispesti önkormányzati képviselő, az alapítvány kuratóriumának tagja lapunknak elmondta, mindezek ellenére

dolgoznak azon, hogy eljuttathassák az összegyűlt összeget az ebtelepnek,

hiszen másra saját alapító okiratuk és a pályázati feltételek miatt nem is fordíthatják, vagyis a 4 millió forintos összeg a FÖRI érthetetlen döntése nyomán felhasználhatatlanná válik.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a főváros sajtóosztályát, azután érdeklődtünk, hogy:

- Ezek szerint az Illatos úti komplexum a jövőben olyan költségvetéssel dolgozhat majd, amely pótolja a civil adományok letiltása okozta kiesést?
- Esetleg az ebtelep másik alapítvánnyal szerződik hasonló célra? Ha igen, melyik ez a szervezet?
- Milyen okból, milyen indoklással bontottak szerződést az ebtelepet támogató alapítvánnyal?

Egyelőre egyetlen kérdésre sem kaptunk választ, ha ez változik, cikkünket frissítjük.

Ugyanakkor az meglehetősen furcsa, hogy a fővárosnál ezek szerint az is politikai kérdés, hogy ki támogathatja a gazdátlan, sok esetben halálra ítélt kutyák boldogulását, miközben

a kampányban, még főpolgármester-jelöltként a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely állatvédelmi ombudsmani poszt létrehozását ígérte.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére