Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Illene jól kezdeniük a magyar csapatoknak az Európa-ligában

Pörge Béla

2019.07.11. 15:30

Egyik magyar csapat számára sem lehetetlen küldetés a továbbjutás, viszont senkinek sem lesz könnyű dolga.

A Ferencváros szerdai BL-meccse után csütörtökön három magyar klubcsapat (és a DAC) érdekelt a nemzetközi kupaporondon. Bár természetesen a dunaszerdahelyi klubot is magyarnak tekintem, a beharangozóban csak az NB I. csapataival foglalkozom, viszont este a DAC eredményéről is beszámolunk (a dunaszerdahelyiek a Cracovia Krakkót fogadják 20:30-tól). Az NB I-ből az ezüstérmes és kupagyőztes MOL Fehérvár, a bronzérmes Debrecen, valamint a negyedik Honvéd indulhat az El-ben.

A fehérváriak kiemeltként várhatták a sorsolást, ennek megfelelően az ő ellenfelük a legalacsonyabban jegyzett klub – a montenegrói Zetáról még én, lelkes El-szerető, közép-európai fociimádó sem hallottam. További előnye lehet a Fehérvárnak, hogy idegenben kezd, ami kedvezőbb egy oda-visszavágós párharcban.

Tavaly nagyot ment a Vidi Európában, idén is jó lenne ez – már Fehérvár néven | Fotó: MTI

A Zeta harmadik lett a montenegrói bajnokságban, melyet 2007-ben megnyert. Emellett egy 2008-as ezüst és egy 2005-ös (szerb-montenegrói) bronz jelenti a hazai dicsőséglistájukat, a nemzetközi színtérre négyszer léphettek ki, egyetlenegy alkalommal nem estek ki egyből: 2007-ben a BL-ben sikerült kiejteniük a litván FBK Kaunast, utána a Glasgow Rangers jött, amely 3–0-ra elverte a Zetát. A MOL Fehérvár (Videoton, Parmalat, FC Fehérvár és MOL Vidi néven) ennél jóval sikeresebb a nemzetközi kupaporondon, viszont intő jelként érdemes megemlíteni, hogy a 2012-es El-csoportkörös szereplést követő évben egy még kevésbé jegyzett montenegrói együttes, a Mladost Podgorica az első körben kiejtette a Videotont. A fogadóirodák már az első meccsen magyar sikert várnak, a továbbjutást illetően főleg. Reméljük, hogy a fehérváriak élnek is az esélyükkel! Azt még érdemes megjegyezni, hogy a párharc mindkét meccsét egy másik csapat stadionjában kell játszani: a Zeta Golubovciban található stadionja nem alkalmas El-meccsek megrendezésére, míg a MOL Arénában gondok adódtak a vízzel. Az első mérkőzés Podgoricában, a második Felcsúton lesz. Az első találkozó csütörtökön 20:30-kor kezdődik.

A Debrecen és a Honvéd szintén verhető ellenfelet kapott, de papíron nehezebb dolguk lesz, mint a Vidinek.

A Loki az albán bajnokság második helyezettjét, a Kukesit kapta. A Fradinál tudnának mesélni arról, mennyire veszélyes az albán másodikkal összekerülni, ráadásul a hazai kezdés sem kényelmes a DVSC számára. A fogadóirodák sima debreceni sikert várnak, és valóban, illene is nyernie a Debrecennek hazai pályán. A Kukesi egyébként nem otthon, hanem Elbasanban játssza a hazai meccseit, ez kedvezhet a DVSC-nek, de ne szaladjunk ennyire előre: a bajnokságban a Loki jól, de nem kiegyensúlyozottan szerepelt, ami talán a fiatal keretnek is betudható. A főleg magyar játékosokból álló keret néhány külföldivel erősödött (?), ám ettől még fiatal, nemzetközi téren így kardinális kérdés lesz a párharc első meccsén, hogy a Debrecen ne kapjon gólt. Ha ez sikerül, akkor valószínűleg a továbbjutás is meglesz.

Legutóbb a Zhodino túl nagy falat volt a Lokinak, a Kukesi hasonló szintet képvisel

A Kukesi az elmúlt években többször is szerepelt a nemzetközi kupákban, de komolyabb sikert nem tudott elérni: legjobb eredményük az El-playoffkör volt, ahol a Tranbzonspor ejtette ki őket 2013-ban. Jegyzett csapatot még nem tudott kiejteni a Kukesi, ám figyelmeztető jel lehet a Debrecennek, hogy a Torpedo Zhodinót 2015-ben legyőzte az albán klub, míg a Debrecennek ez 2016-ban nem jött össze. A Loki a 2000-es években még komoly sikereket ért el a nemzetközi kupaporondon, 2011 óta viszont a Kukesi szerepléséhez hasonló szenvedést tudnak csak felmutatni, igaz, többnyire sokkal nívósabb csapatok ellen vérzett el a klub (például Young Boys, Rosenborg, Club Brugge, de ne feledjük, hogy a Torpedo Zhodino is befigyel). Az albánok keretében egyébként csak albán játékosok kaptak helyet, igaz, van köztük koszovói, macedóniai és németországi albán is, ám ők ugyanúgy nem tekintendőek légiósnak, ahogy Loki kapuját védő kárpátaljai Nagy Sándor sem.

A Honvéd helyzete összetett: elvileg nem okozhat gondot egy balti csapat legyűrése, ám a kispestiek kerete – úgy tűnik – nem erősödött az átigazolási időszakban. Tavaly felemásan szerepelt a klub a nemzetközi kupában, egy macedón ellenfél kiejtése után ugyanis Luxemburgban elbukott a Honvéd. A Zalgiris az elmúlt években stabilan nemzetközi szereplő, de szinte mindig az első fellépésük során búcsúztak, 2013 óta csak egy máltai együttest búcsúztattak. Intő jel lehet viszont, hogy 2013-ban nagyot menetelt a litván csapat, még a Lech Poznant is kiejtette, majd a Salzburg parancsolt nekik megálljt. Érdekesség, hogy a Zalgiris keretében a hazai játékosok mellett két magyar származású focista szerepel: a szilágysomlyói Liviu Antal és a zágrábi Tomislav Kis.

A Zalgiris nem gyengébb a Niederkornnál, nem lesz sima a Honvéd dolga... | Fotó: MTI

A Honvéd számára a bajnokságban az előttük álló csapatok ellen nem termett babér, viszont stabilan hozta a kötelezőket, így sikerült kijutnia a nemzetközi porondra. A kötelező lehozása most is elég lenne, mert a Zalgiris papíron gyengébb együttes, de a hazai (azaz „hazai”, épülő stadionja miatt a Honvéd a Vasas-pályán, a frissen átadott Illovszky Rudolf Stadionban játszik) kezdés miatt a Kispest számára is kiemelten fontos, hogy ne kapjon gólt. A fogadóirodák a kispestiek győzelmét és továbbjutást várnak, ám – némileg talán meglepő módon – kisebb az odds a Loki sikerére (1,35 körüli), mint a Honvédéra (1,6 körüli), sőt a Fehérvár sikerére még idegenben is kisebb a szorzó (1,5 körüli).

Papíron mindhárom magyar csapat esélyesebb a továbbjutásra, mint ellenfele, hiába csak a Fehérvár volt kiemelt. Azonban a hazai kezdések miatt rendkívül fontos, hogy jól kezdjenek a kupacsapataink, el kell kerülni azt, amit a Fradinak szerdán nem sikerült: ha az ellenfél gólt szerez, akkor egy döntetlen vagy egy egygólos siker kevés lehet a visszavágóra.

07.11. 19:00 Debrecen–Kukesi (M4)

07.11. 20:30 Zeta–MOL Fehérvár (Duna World) (és DAC–Cracovia)

07.11. 21:00 Honvéd–Zalgiris Vilnius (M4)

Hajrá, magyarok!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére