Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Íme az új Puskás-stadion

Nagy Gábor

2017.02.25. 10:28

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) pénteken fontos közleményt adott ki, melybõl kiderülnek az új stadionnal kapcsolatos számok, adatok és gyõztesek.

Az új, 67 ezer néző befogadására képes Puskás Ferenc Stadion (PFS) ára 142,85 milliárd forint, az öt százaléknyi tartalék 7,15 milliárd forint, az ÁFA összege pedig 40,5 milliárd forint.

A közlemény szerint a 190,5 milliárd forintnyi összeg 5,8 százalékkal magasabb, mint az előzetes, a közbeszerzésnél is leadott bruttó 180,02 milliárd forintos becsült érték. Az új nemzeti stadion egy székre jutó költsége így 2,1 millió forint lesz, amely tartalmazza még az egyéb, nem szorosan a stadionhoz köthető terek – konferenciatermek, parkolók, hidak, sportmúzeum, rendőrőrs, étterem, szurkolói bolt – költségét is.

Nemzetközi összehasonlításban – Baku, Marseille, München, London, Varsó – a nettó egy székre jutó költség átlagosan 1,24-3,1 millió forint volt, így a közlemény szerint a PFS reális piaci keretek között épül fel, az "építés költsége európai viszonylatban átlagosnak tekinthető."

A KKBK leszögezi, az elmúlt időszakban lefolytatták a kivitelező kiválasztásához szükséges nyílt nemzetközi közbeszerzési eljárást, a felhívás megjelent az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében, de a pályázatot lefordították az unió összes hivatalos nyelvére, amely szintén megjelent az EU hivatalos lapjában, annak internetes felületén – így bármelyik EU-s országból lehetett ajánlatot tenni.

A közlemény szerint azért volt időigényes az eljárás, mert a "legnagyobb versenyt biztosította, garantálva azt, hogy a lehető legmagasabb színvonalon készül el az új Puskás Ferenc Stadion."

A magyar állam szigorú szerződési feltételeket írt elő, így a kivitelező napi 142 millió forint plusz ÁFA kötbért köteles fizetni, ha késik. A határidő és a minőség biztosítékaként az állam 32 milliárd forintos bankgaranciát is ad.

A tájékoztatás szerint a nyílt nemzetközi közbeszerzési eljáráson két ajánlat érkezett: a Strabag Építő Kft., Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., Strabag AG közös ajánlattevők 3,3 százalékkal drágább ajánlatot adtak, mint a Magyar Építő Zrt. és ZÁÉV Építőipari Zrt. közös ajánlattevők. Az olcsóbb ajánlat tartalmazza az építés költségét, a három hónapon keresztül történő üzemeltetést és a nyitórendezvény költségeit. Az ajánlat 5 százalék tartalékot is magában foglal váratlan eseményekre, amely csak indokolt esetben, kizárólag a megrendelő egyértelmű engedélye alapján használható fel, automatikusan nem része az árnak. Az ajánlatban szereplő összeg áfatartalma a beruházás során visszafizetésre kerül a költségvetésbe.

A hétszintes, összesen bruttó 213 700 négyzetméter alapterületű létesítmény tervei már elkészültek, a stadionnak jogerős és végrehajtható építési engedélye van, így 2019 végére el kell készülnie.

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot 13 ország egy-egy stadionjában rendezik. Az új Puskás Ferenc Stadion egyike lesz ezeknek, három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Ha a magyar válogatott kivívja a részvétel jogát, akkor legalább két csoportmeccsét és továbbjutás esetén akár a nyolcaddöntőt is Budapesten játssza majd.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére