Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért nagy dolog, hogy minden magyar csapat továbbjutott a nemzetközi kupákban?

Pörge Béla

2019.07.20. 15:30

Remekül kezdtek a magyar focicsapatok az El-ben és a BL-ben, de mennyire nagy dolog sikerrel venni az első kört?

A héten beszámoltunk a magyar csapatok remek kezdéséről, ám azóta sok olyan véleményt is lehetett olvasni, hogy az első fordulóban nyerni alapelvárás, ez nem szint, stb. A nyilvánvaló károgást nem érdemes komolyan venni, azonban érdemes összegezni, mi is történt a héten a nemzetközi kupaporondon.

Továbbjutott négy magyar klub (a Dunaszerdahellyel együtt öt, most viszont kifejezetten a bajnokságokról és az UEFA-koefficiensekről lesz szó, így bármilyen szomorú, a DAC nem számít bele), ráadásul mindenki veretlen maradt. Ezt úgy sikerült összehozni, hogy csak a MOL Fehérvár volt kiemelt.

Fotó: MTI

A BL-ben a Fradi kettős győzelemmel ment tovább a papíron erősebb Ludogorec ellen. Bár a következő körben a máltai Valletta lesz az FTC ellenfele, óriási tévhit, hogy itt még csak kiscsapatok indulnak. Az első körben kezdett a Celtic, a tavalyi csoportkörös Crvena zveda, most pedig bekapcsolódik majd a Dinamo Zágráb, a PSV és az Olimpiakosz is, a máltai ellenfél a szerencsének köszönhető. A Ferencváros továbbjutása esetén akár a tavalyi elődöntős Ajaxot is kaphatja, viszont véletlenül sem szabad lenézni a Vallettát, gólzáporos Fradi-sikert pedig nem érdemes várni. A BL-csoportkörbe egyébként csak hat együttes kerülhet be a selejtezőből (négy bajnok, és kettő a nem bajnoki ágról), ennyire zárt elit klubot csinált az UEFA a Bajnokok Ligájából, így ennek eléréséről felesleges is álmodozni. A BL első selejtezőköre nagyobb meglepetések nélkül zajlott le, de a pozsonyi Slovan már kiesett, ezt is érdemes megemlíteni ahhoz, hogy helyén kezeljük a magyar sikereket.

Az Európa-ligában sokkal érdekesebb körülnézni!

Míg minden magyar továbbjutott, addig a környező országok már nem voltak ilyen sikeresek: egy máltai csapat ellen kiesett a Hajduk Split, kiesett egy szlovák csapat is, a Rózsahegy, míg a szlovénoktól a Muraszombat, a szerbektől a Nis, a lengyelektől pedig a Cracovia búcsúzott.

Ha az előző éveket vesszük alapul, akkor sem volt törvényszerű, hogy mindenki sikerrel jár: utoljára 19 éve volt ilyenre példa, ráadásul esett ki magyar csapat az elmúlt években az albán második és montenegrói kiscsapat ellen is, míg most a Debrecen és a Videoton simán megugrották ezeket az akadályokat.

Aki követi a foci eseményeit, az jól tudja, hogy a BL és az El már rég nem arról szól, hogy nyár közepén csak a miniállamok indulnak el az első fordulókban. A most következő körben akár már sztárcsapatokat is lehet kapni, hiszen az El-ben angol, spanyol, német, olasz, francia és holland klubok is indulnak, a Loki meg is kapta a Torinót, tavaly pedig az Újpest már júliusban utazhatott Sevillába.

A következő körben az El-ben a Fehérvár a Vaduz ellen játszik majd, egyértelműen a magyar csapat az esélyesebb, de véletlenül sem szabad lenézni a Vaduzt. Nehezebb dolga lesz a Honvédnak, a román Craiova kemény ellenfél lesz, a Debrecen pedig hatalmas hőstettet vihetne véghez a Torino kiejtésével, ám erre sok esély sajnos nincs.

Anyagilag is szép sikert értek el a magyar csapatok, az első körös továbbjutás 200 millió forintot ért.

A fentiek tükrében tehát senkinek ne legyenek kétségei, nagy dolog, amit a magyar klubok elértek, és reméljük, igazi menetelést láthatunk a folytatásban!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére