Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Minden szuper lesz, de a pénz lesz a legszuperebb az új ligában

Jánosy Károly

2021.04.19. 15:30

Ha eddig bárkinek voltak kétségei afelől, hogy a futball elsősorban üzlet, a szórakoztatóipar egyik nagyon fontos része, azok figyelmébe ajánljuk, hogy Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke bejelentette: megalakult az európai szuperliga. A nemzetközi futballélet irányító testülete, a FIFA máris eltiltással fenyegeti a szakadár klubokat.

A sorozatban a Real mellett alapító tag a Barcelona, az Atlético Madrid, valamint három olasz (Juventus, Milan, Inter) és hat angol (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham) klub. A húszcsapatos ligába, a Bayern, a Dortmund és a Paris SG kapott még állandó tagsági meghívót, további öt klub szabad kártyával indulhatna az előző idénybeli teljesítménye alapján. Hétköznapi meccseket terveznek, miközben a csapatok hétvégén részt vennének hazájuk bajnokságában, hogy „megőrizzék a hagyományos versenynaptárt, ami a klubok életének a középpontja”.

Az új liga létrehozása kiverte a biztosítékot a FIFA-nál és az UEFA-nál, eltiltással fenyegetik a szuperklubokat a nemzeti, világ- és kontinensbajnokságoktól, ám a szakadárok kitartanak, mondván, majd saját vb-t csinálnak maguknak.

Ez a lépés is rávilágít arra, hogy csak a pénz számít

– nyilatkozta Dénes Tamás futballtörténész, szakíró a 888.hu-nak. – Számos részlet vár még tisztázásra, de lehet, hogy előbb vagy tényleg megvalósul az elképzelés. Emlékezzünk csak vissza, milyen felháborodás övezte a légiósok korlátlan szerződtetését, pályára lépését! Aztán megszoktuk, és bevett gyakorlattá vált, hogy az angol (francia, német, olasz, spanyol, orosz, stb.) élvonalban szinte alig jutnak szóhoz a hazaiak. A futball globalizálódik. Azzal meg hiába fenyegetik a klubokat, hogy futballistáik nem indulhatnak majd a vb-n, mert a válogatott fellépéseket eddig is csak nyűgként tartották számon. Lewandowski megsérült az Andorra elleni meccsen, hiányát megérzi a Bayern München. Szóval, ha az új rendszerben busás kompenzációra számíthatnak, akkor váltanak a gigacsapatok. Huszonöt-harminc évvel ezelőtt Silvio Berlusconi, a Milan elnökeként pengetett hasonló húrokat, ám akkor a Bajnokok Ligája létrehozásával kihúzták a kezdeményezés „méregfogát”. Az igazat megvallva, kevés még az információ a szuperligáról, nehéz megmondani, jó, vagy rossz irányban változtatja meg a labdarúgást az amerikai példára létrehozandó zárt rendszer, ahol a legnagyobbaknak bérelt helyük lesz. Mindenesetre kell azért két-három év mire bejáratódik a rendszer. Az a kérdés, mit lép erre, mit tud ráígérni erre a futballvilág vezérkara.

Szabados Gábor sportközgazdász azzal kezdi, hogy korábban biztosra vette, hogy nem valósul meg a szuperliga. Most némileg megengedőbb, de szerinte most sem biztosan valószínű a létrejötte.

Szerintem inkább nyomásgyakorlásról van szó annak érdekében, hogy még inkább a nagyok szája íze szerint alakuljon át a Bajnokok Ligája

– mondta honlapunknak Szabados Gábor. – Saját érdekeik, illetve a hosszú távú fenntarthatóság inkább a jelenlegi BL-rendszer reformját diktálja, amelynek van múltja, jelene és valószínűleg lesz jövője is, főleg miután 36-osra bővülhet az átalakítandó csoportkör. S mi lesz akkor, ha két, három év múlva a szuper szponzorok kiszállnak, másfelé fordulnak? Sokkal inkább az a nagy kérdés, hogyan alakulhat az alanyi jogon indulók és a kvalifikációs sorozatból érkezők aránya. Szóval, úgy vélem, kiegyezik egymással a FIFA, illetve a szuperliga-tábor. A tizenkettek alanyi jogon főtáblásak lehetnek a BL-ben, többet kapnak majd a bevételekből, illetve a díjazásra szánt keretösszeget jelentősen megemelik. Persze kellene némi rugalmasság is, hogy legyen némi átjárhatóság a kategóriák között.

A Paris Saint-Germain főnöke nem siet

A Bayern München és a PSG, a BL két tavalyi döntőse nélkül nehéz elképzelni az új ligát. Márpedig a PSG egyelőre kivár. A klub elnöke, Nasser al-Kelaifi az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA igazgató tanácsának a tagja, ő vezeti a BEIN Media Group nevű katari televíziós hálózatot, amely dollármilliókat fizetett – többek között – a Bajnokok Ligája mérkőzések közvetítési jogaiért. Szóval a párizsiak nem sietnek beállni az új sorba.

A FIFA és az UEFA a szakadárok eltiltásával vág vissza

„Az UEFA, illetve a FIFA és valamennyi tagszövetségünk is – egységesen azon leszünk, hogy megállítsuk ezt a cinikus tervet, amely néhány klub önös érdekén alapul egy olyan időszakban, amikor a társadalomnak nagyobb szüksége van a szolidaritásra, mint valaha. Minden rendelkezésünkre álló intézkedést mérlegelni fogunk, minden szinten, mind jogi, mind sportszinten, hogy megakadályozzuk ezt. A labdarúgás a nyílt versenyeken és a sportszerűségen alapul, ez nem is lehet másképp.

Amint azt a FIFA és a hat kontinentális szövetség korábban bejelentette, az érintett klubokat eltiltják minden más hazai, európai vagy világversenyen való részvételtől, játékosaik pedig nem képviselhetik nemzeti válogatottjaikat. Köszönjük azoknak a más országok klubjainak, különösen a francia és a német kluboknak, akik nem voltak hajlandóak aláírni ezt a tervet. Felszólítunk minden futballszeretőt, szurkolót és politikust, hogy csatlakozzanak hozzánk, és harcoljanak egy ilyen projekt ellen, ha bejelentésre kerülne. Ami sok, az sok.”, áll az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA, illetve a nemzetközi szövetség, a FIFA hivatalos nyilatkozatában.

A focit nem sajátíthatják ki a leggazdagabbak

Nem aratott osztatlan sikert az európai szuperliga ötlete a futball őshazájában, Angliában. Sir Alex Ferguson, a Manchester United legendás mestere szerint: „Egy olyan kiscsapat számára, mint amilyenben játékosként a Dunfermilne, edzőként az Aberdeen csapata volt Skóciából, a Kupagyőztesek Európa-kupáját megnyerni olyan volt, mint ha a Mount Everestet kellett volna megmászni”

„Undorodom a Unitedtől és a Liverpooltól. A Unitedet 100 éve munkások alapították, és most egy olyan bajnokságba akarnak belépni, ahonnan nem lehet kiesni. Ragaszkodom a tiszta versenyhez, ha a Leicester bajnok lesz, akkor indulhasson a BL-ben – nyilatkozta a United egykori játékosa, Gary Neville .

„Magyarország meggyőződése, hogy a világ legnagyszerűbb játékának szépségét és emelkedettségét éppen az adja, hogy ez a sportág mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak” – húzta alá Orbán Viktor miniszterelnök. Leszögezte, Magyarország támogatja az UEFA-t és a FIFA-t, valamint az MLSZ-t a szövetségi versenyek integritásának védelme érdekében, akár nemzeti, akár európai szinten.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére