Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Prágai fieszta a cseh roncsderbin

Pörge Béla

2019.03.12. 14:30

Az elmúlt hétvégén tudtam sort keríteni a már-már szokásosnak mondható csehországi meccslátogatásomra.

Akik már hosszabb ideje követik a Pörge szurkol című sorozatunkat, azok számára talán nem is meglepő, hogy az előző rész végén beharangozott "különlegesség" egy cseh bajnoki lesz, és minden bizonnyal a Bohemians Prága lesz az egyik szereplő. Kedvenc cseh (és egyben kedvenc külföldi) csapatom ezúttal Karvinába látogatott, ahová egy kisebb társasággal én is elkísértem őket.

Karviná nem is igazán Csehország, hiszen Sziléziában található, közvetlenül a lengyel határon. Igaz, a város eredetileg innen délnyugatra feküdt, de az 1940-es években a mai helyére telepítették néhány kisebb település összevonásával. A város futballéletében az 1950-es évekig a lengyelek csapata, a Polonia Karwina volt a legerősebb klub, ám a kommunista érában összevonták a kisebb klubokat, így született meg a mai MFK Karviná elődje, a Sokol Karviná. A városban az 1990-es évekig nem láthattak élvonalbeli focit, ekkor jutott fel először a csapat az első osztályba. 2016-ban jutottak fel harmadjára, és a 2016/2017-es szezon volt az első, hogy a Karviná nem esett ki egyből, így idén először nem újoncként szerepelnek a cseh bajnokság legmagasabb osztályában.

A városnak egy viszonylag új, 4800 fős stadionja van, ami tökéletesen ki is szolgálja a klubot, mostani látogatásunkkor sem volt meg a fél ház. És hogy miért roncsderbi a Karviná–Bohemka?

A fordulót megelőzően a Karviná a 15. helyen, míg a Bohemians 14. helyen állt a bajnokságban, alig megelőzve az utolsó helyezett Duklát. A Bohemka hónapokig képtelen volt gólt szerezni, rengeteg 0–0-t játszott, így nem sok jóra és nem sok gólra számítottunk. Ráadásul egy vereséggel a csapat vészesen nagy bajba került volna.

A belépő 120 korona (1500 forint) forint volt, míg a sör 30 koronába került, ami csapolt 10-es Radegast volt, így igazán nem lehetett okunk panaszra. Nekünk köszönhetően a nagyjából 50 vendégszurkoló között már komoly százalékot tett ki a magyarság aránya...

Érdekes volt a beléptetés, úgy bántak a prágai szurkolókkal, mintha inkább belgrádiak lennének, még a zsebeket és a pénztárcákat is megnézték, hogy nehogy matricákat vigyen be valaki. Persze többeknek sikerült így is, ahogy még laposüvegeket is lehetett látni a lelátón, valamint természetesen tömény fűszag volt most is.

A cseh nyelvet még mindig nem bírom, így beszólásokat nem tudtam feljegyezni, bár azt nem volt nehéz kitalálni, amikor a bírót, vagy éppen az ellenfelet szidalmazták, és természetesen volt egy pár ismerős rigmus, amit már én is tudok énekelni, üvölteni.

A sors – vagy inkább a Bohemians – kegyes volt hozzánk, és a sörtúránkat nem árnyékolta be, hanem inkább fokozta ez a meccs. Már a harmadik percben vezetést szerzett a Bohemka, a szünetre pedig már 3–0 volt a kenguruk előnye. Lényegében minden támadásból gólt szerzett a Bohemians, sőt, fokozta az extázist, hogy a 10. perc környékén les miatt a játékvezető érvénytelenítette a Karviná gólját, amit egy pontrúgásból szerzett a hazai csapat. A második gól után talán még nem, de a szünet előtt bekapott harmadik találattól összeomlott a Karviná, a második félidő első felében pedig emberhátrányba is kerültek.

Így aztán hatalmas volt a hangulat a lelátón már ekkor is, és az egész második félidő is egy óriási buli volt – persze csak a vendégben, a hazaiban szemmel láthatóan ment a méltatlankodás végig, természetesen többször is fütyültek a hazai nézők.

Ahogyan a korábbi cseh beszámolókban is írtam, a színvonal nem sokkal magasabb, mint Magyarországon (nyilván kivételt képez a három-négy élcsapat, főleg a Plzen, a Slavia és a Sparta), de a körítés valamiért jobb. Bár lehet, hogy tényleg a Bohemka-kultusz és a sok sör emelte ki ezt a meccset a megszokás állóvizéből.

Győzelmével a Bohemians még mindig a 14., de már csak egy pontra az előtte állóktól, viszont nyolc ponttal előzik a Karvinát. Nagy élmény volt ez a cseh bajnoki is, de ki kell emelnem, hogy hatalmas szerencsénk volt a három góllal és a Bohemians-győzelemmel, erre nem számíthattunk.

A jövő héten már visszatérek a szívszerelmemhez, azaz az alsóbb osztályú magyar focihoz, de lehet, arról fogok álmodni, hogy a magyar pályákon is Radegastot csapolnak az Arany Ászok, illetve Gambrinust a Soproni helyett...

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére