Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tokió 2020 – Újabb magyar érem: Siklósi Gergely ezüstöt szerzett párbajtőr egyéniben

Jánosy Károly

2021.07.25. 14:59

A nap folyamán végig remekül szereplő Siklósi Gergely ezüstérmet szerzett a párbajtőr egyéniben a tokiói ötkarikás játékokon. A Honvéd két éve világbajnoki címet szerzett 23 éves, világranglista-vezető vívója a döntőben 15-10-re kikapott a nála jóval gyengébben jegyzett, de ezúttal remek napot kifogó francia Romain Cannone-tól. Szilágyi Áron szombati győzelme után a tokiói magyar küldöttség második dobogós helyét szerezte.

Legutóbb 1972-ben München nyert magyar férfi párbajtőröző – dr. Fenyvesi Csaba – olimpiai aranyérmet. Rajta kívül csak Kulcsár Győző állhatott fel ebben a fegyvernemben a dobogó tetejére. 2016-ban Imre Gézának kis híján sikerült a nagy elődök nyomába lépnie, ám a riói döntőben a dél-koreai Park Szang Jung 14-10-es hátrányból felállva elorozta előle az aranyat. A 23 éves Siklósi Gergely Tokióban nemes bosszút állt Rióért, a dél-koreai vívót a negyeddöntőben 15-13-ra elintézte és innen már egyenes út vezetett a döntőig.

Ahol a nemzetközi pástokon nála jóval szerényebb szinten jegyzett Romain Cannone várt rá. A francia eleddig nem sok nagy eredménnyel vétette észre magát, nem csoda, hogy derűlátóan várhattuk a finálét. S ugye az is nyomott valamelyest a latban, hogy a játékok első napján máris magyar aranynak örülhettünk a kardozó Szilágyi Áron révén. Az azonban viszonylag gyorsan kiderült, hogy Cannone élete legjobb formájában volt ezen a napon. Akkor is tust adott volna, ha becsukja mindkét szemét. Siklósi mindent megpróbált, tetszetősen vívott, ám ez ne szépségverseny, tusra mennek a versenyzők, márpedig ezen a téren a francia ezúttal jobb volt. Sovány vigasz, hogy tíz csörtéből kilencet a magyar fiú nyert volna, de ugye a derbi napján, azaz a döntőben kell a maximumot nyújtani.

S nyilván mesterében, Dancsházy-Nagy Tamásnak is eszébe jutott, hogy öt éve egy másik tanítványa, Imre Géze egy már-már megnyert asszót engedett ki a kezéből, és talán a sors visszaadja Tokióban azt, amit Rióban elvett, ám a sors ezúttal kegyetlen volt, mert Cannone a négy tusos előny birtokában sem lazított, és 15-10-re nyert, s ezzel olimpiai bajnok lett. Siklósinak az ezüstérem jutott, ami – valljuk be! – első olimpiáján ez sem olyan rossz eredmény.

Tapolca, a párbajképes magyar város

Tapolcán van valami furcsa, pengés íz a levegőben. Más ésszerű magyarázat nincs arra, hogy a Veszprém megyei város futószalagon termeli a párbajtőr bajnokokat. A néhány éve tragikus hirtelenséggel eltávozott Szalay Gyöngyi hat vb-cím mellett olimpiai bronzérmet szerezett, Rédli András is vb-aranyat és olimpiai bronzot nyert, és a vívószövetség sportigazgatója, Boczkó Gábor is hozzájuk hasonló eredményekkel büszkélkedhet. Természetesen a két éve a vb-győzelemmel az élvonalba robbant Siklósi Gergely is tapolcai, mi több Szalay Gyöngyi volt az első mestere.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére