Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Fidesz szerint ennyivel nem úszhatja meg Hiszékeny

Sümeghi Lóránt

2017.01.30. 20:58

Jogerõsen felmentette a vesztegetés vádja alól Hiszékeny Dezsõ szocialista országgyûlési képviselõt a Fõvárosi Ítélõtábla hétfõn kihirdetett másodfokú határozatával, azonban a nagyobbik kormánypárt szerint ennyivel nem úszhatja meg Hiszékeny.

A vád szerint Hiszékeny Dezső – aki 2014 óta szocialista országgyűlési képviselő – 2013-ban, XIII. kerületi alpolgármesterként ötmillió forint kenőpénzt kért azért, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja. A politikus azonban mindvégig tagadta bűnösségét. Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék tavaly áprilisban bizonyítottság hiányában felmentette a politikust a vesztegetés vádja alól.

Majd az ügyészség első fokon többéves letöltendő börtönbüntetést, másodfokon pedig az elsőfokú eljárás megismétlését indítványozta, ugyanakkor a vádlott és védője felmentést kért.

Az ítélőtábla hétfőn "alapvetően helyes indokai alapján" lényegében helybenhagyta a törvényszék korábbi, elsőfokú felmentő rendelkezését. A táblabíróság szóbeli indoklása szerint már az elsőfokú bíróság sem tudta kizárni, hogy másként történtek a dolgok, mint ahogy azt az ügyészség állítja, ugyanis nem egyértelműek a bizonyítékok: 

az elsőrendű vádlott és a fedett nyomozó közötti, virágnyelven folyó beszélgetés során voltak nem egyértelmű megjegyzések." 

Ezzel kapcsolatban a táblabíróság büntető tanácsának elnöke leszögezte: az eltérő értelmezési lehetőségek kockázata a vádhatóságé, a bizonyítás kétségei nem sújthatják a vádlottat. Tavaly, a törvényszék elsőfokú ítéletének szóbeli indoklásakor elhangzott: az eljárás adatai szerint Hiszékeny Dezső soha nem mondta, hogy pénzt kér. Ám az ügyészség szerint a vádat főként az bizonyítja, hogy az elsőrendű vádlott a fedett nyomozóval folytatott egyik beszélgetésen bólogatott, amikor a kenőpénzt a másik szóba hozta, egy másik beszélgetés közben pedig öt ujját felmutatta, ami az ügyészség szerint ötmilliós kenőpénzt jelentett.

Az első fokon eljáró bíró akkor kiemelte: ráutaló magatartás is bizonyíthatja a korrupciós cselekményt, ha az egyértelmű, kétségbevonhatatlan. Ebben az ügyben azonban nem volt. Azzal az ügyészségi felvetéssel kapcsolatban, hogy a vádlott miért nem utasította vissza a kenőpénzt, amikor szóba került, tavaly a bíró arra emlékeztetett: az "öt gurigát", "öt gombócot", azaz az ötmilliós kenőpénzt mindig a fedett nyomozó hozta szóba, Hiszékeny Dezső pedig az egyik beszélgetésen kilencszer hárította el a felvetést, például úgy, hogy "ez elég durva", "nincs ilyen", "soha semmit ne adjon", "ez egy irreális történet".

Az ügyet első fokon tárgyaló bíró tavaly indoklásában kitért arra: korántsem olyan egyértelmű a lehallgatási anyagok értelmezése, mint ahogy azt az ügyészség beállította, ráadásul, bár az ügyben sokat beszéltek pénzről, pénzmozgás soha nem történt. Az ügy másodrendű vádlottját a törvényszék felfüggesztett szabadságvesztésre és egymillió forintos pénzbüntetésre ítélte befolyással üzérkedés miatt, ezt másodfokon, hétfőn szintén jogerőre emelte az ítélőtábla. Ezzel kapcsolatban a táblabíróság tanácselnöke arra mutatott rá:

az eljárás adataiból nem következik, hogy az alpolgármester tudott volna a másodrendű vádlott cselekményéről."

A Fidesz szerint felháborító a szocialista politikus ügyében hozott ítélet

A párt közleménye azt írja: az MSZP-s polgármester virágnyelven és mutogatással ötmillió forint kenőpénzt kért azért, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja. Hozzátették:

a lopás az lopás, ha mutogatják akkor is, ezt nem úszhatja meg." 

A szocialistáknál egymást érik a korrupciós ügyek, a 4-es metró beruházás harmadát ellopták és több százmilliós kenőpénzeket tettek zsebre a metrókocsik beszerzésén is, felháborító, hogy ezek után még a szocialisták folytatnak erkölcsi prédikációt – jelentették ki.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére