Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Jobbik tagadja, hogy köze lenne a rendõrgyilkos szélsõjobboldalihoz

888.hu

2016.10.27. 16:28

Meg kell vizsgálni, hogy a rendõrt lelövõ hungarista és szervezete kötõdik-e valamelyik parlamenti erõhöz - errõl Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetõje a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában beszélt a bõnyi rendõrgyilkossággal kapcsolatban. A vizsgálatot Kósa szerint az is indokolja, hogy a feltételezések szerint a Jobbik több politikusával kapcsolatban felmerül ez a gyanú.
A bőnyi családi házánál egy rendőrt lőfegyverrel megölő Győrkös István, a neonáci Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű szervezet vezetőjének ügyében fontos tisztázni, hogy lehettek-e és milyen politikai, parlamenti kapcsolatai – közölte Kósa Lajos.
 
A Fidesz frakció vezetője a magyar rádió műsorában azt mondta, hogy azért tartja szükségesnek a vizsgálatot, mivel úgy tudni:
 
a Jobbik több képviselője is tart fenn hivatalos, illetve félhivatalos kapcsolatot ilyen szervezetekkel.
 
Teljesen nyilvánvaló, hogy ilyen típusú szervezettel parlamenti párt nem tarthat kapcsolatot"
– hangsúlyozta Kósa Lajos a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában. Nyilatkozva.
 
 
A Jobbik elhatárolódik az eseményektől 
A Jobbik a bőnyi rendőrgyilkosság után több alkalommal is közölte, hogy a párt nem köthető sem a rendőrre lövéseket leadó hungaristához, sem pedig a Magyar Nemzeti Arcvonalhoz.
Volner János alelnök penetráns hazugságnak nevezte még a feltételezését is annak, hogy bármilyen kapcsolat lenne Győrkös István és a Jobbik között.
Ha megengedi, akkor én ezt nem veszem komolyan. Ezek penetráns hazugságok –  
 
– nyilatkozta Volner János, a Jobbik alelnöke az MTI megkeresésére. 
 
 
A magyar sajtóban viszont megjelentek azzal kapcsolatos hírek, hogy Győrkös István, illetve az általa vezetett hungarista, Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű szervezet és a Jobbik között volt valamilyen kapcsolat.
 
Az Origo "a Magyar Nemzeti Arcvonal: számtalan kapcsolat a Jobbikkal" című cikkében például arról ír, hogy a Győrkös féle MNA szerepet játszhatott Szegedi Csanád botrányának kirobbantásában és a Jobbikból való eltávolításában.
 
Az internetes híroldal emellett egy másik konkrét kapcsolatot is megemlíti, mégpedig azt, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal többször tartott közös megemlékezést a Betyársereggel. Mint az közismert: Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője Vona Gábor személyes jó barátja.
 
A Betyársereg vezetője Tyirityán Zsolt korábban maga is a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) tagja volt. Erről az arcvonal internetes oldalán is lehet olvasni bejegyzést, amely arról szól, hogy Tyirityán a Betyársereg vezetője, egykori MNA-tagként olyan szervezetet épített, amelynek tagjai komoly munkát végeznek.

 

Erre a kapcsolatra vonatkozó információkat tartalmaz a "Náci vagyok, vállalom! Vona meg a barátom" címmel az Index által tavaly nyáron közölt interjút Tyirityán Zsolttal. A cikk azt írja, hogy exrendőrökből és exkommandósokból áll valamint még a soraiban jobbikos politikusokat is magáénak tudhat a Betyársereg. Tyirityán Zsolt önmagáról úgy nyilatkozott, hogy van faji öntudata. A cikk megemlíti azt is, hogy a Jobbik és a Betyársereg 2009-ben együttműködési megállapodást kötött. A szerző a szervezet működésével kapcsolatban arra is felhívja a figyelmet, hogy a Betyársereg közvetlenül nem kap pénzt a Jobbiktól, azonban a párt alapítványa előző évben 40 millió forinttal támogatta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, amelynek vezetője Toroczkai László, aki életre hívta a Betyársereget.
 
Az Origo megemlíti még, hogy a Jobbik pártelnöke többször méltatta azt az Orosz Mihályt, akit az MNA is támogatott.
 
A Szegedi Csanád ügy volt a szakítópróba 
Az MNA volt az a szervezet, amely kirobbantotta a Szegedi Csanád-ügyet. A szervezet folyamatosan támadta az EP-képviselőt zsidó származásával. Sajtóhírek szerint a Jobbikon belüli kurucinfós érdekcsoport szivárogtatta ki, az MNA-val együttműködve azt a hangfelvételt, amely révén kiderült, hogy Szegedi Csanád uniós forrásokból ígért pénzt az őt származásával zsarolónak.
 
Ezután a Jobbik eltávolította Szegedi Csanádot. Hivatalosan korrupció vádjával. Szegedi eltávolításában a legnagyobb szerepet Novák Előd játszotta, akihez egyes hírek szerint a kuruc.infó nevű szélsőjobboldali portál köthető. A jó viszonyt jelzi, hogy az MNA többször is publikált a kurucinfós portálon. Szegedi távozása után az MNA vezetője többször is kiállt a Jobbik mellett.
 
A szélsőjobboldali szervezetekre rálátással bíró szakértőket megkeresve a 888.hu úgy értesült, hogy a Győrkös-féle MNA és a Jobbik közötti informális kapcsolatnak volt egy ma már nehezen felidézhető fejezete a Magyar Gárda megalapításnak ideje volt.
 
A szélsőjobboldali, félkatonai szervezetek fontos mintaadói voltak a Jobbik politikai pártként való megerősödését nagymértékben elősegítő Magyar Gárda projektjének, ami a Jobbik történetének legsikeresebb szervezetfejlesztési akciója volt.
 
Megalakulásakor nem a Magyar Gárda volt az egyetlen félkatonai jellegű jobboldali szervezet Magyarországon, viszont az egyetlen olyan paramilitáris szervezet volt, amelyet egy párt hozott létre.
 
A Jobbik a Magyar Gárda 2007-es megalapításával arra tett kísérletet, hogy a szélsőjobboldali helykeresést irányítsa, a nemzeti radikális csoportokat befolyása alá vonja, s ezzel lefedje a MIÉP visszaszorulásával a szélsőjobboldalon keletkező űrt. Ehhez megfelelő radikalizmust kellett felmutatnia, aminek kiváló eszköze lett a Magyar Gárda létrehozása.

 

A rendőrgyilkos náci találta ki a Gárda masírozását 
A Jobbik a fekete ruhás sereg avatásával nyilvánosan és látványosan nyitott a hungaristák felé, a ruházattal és az árpádsávos szimbolikával őket másolva, , ráadásul úgy, hogy még kezdeti ünnepi eseményeit is a budai várban, annak a becsületnapnak a felvonulási helyszínén tartotta, amely eseményt Győrkös István talált ki és tett hagyománnyá.

 

Györkös István a bőnyi rendőrgyilkosság gyanúsítottjaként nagy valószínűséggel tényleges életfogytiglani büntetés kiszabására számíthat, ha bűnösnek találja őt a bíróság. A hungarista szervezet vezetője a 90-es évek eleje óta már számos alkalommal összetűzésbe került a törvényekkel és a hatóságokkal, azonban eddig legsúlyosabb büntetésként is csak felfüggesztett szabadságvesztés kapott.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére