Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„A magyar demokrácia köszöni szépen, jól van”

Horváth József György

2019.10.13. 19:19

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a 888-nak nyilatkozott a választási részvétellel kapcsolatban.

A 2018-as országgyűlési, a májusi EP-választáson és mostani önkormányzati választáson látott magas részvétel azt jelzi, hogy a magyar demokrácia köszöni szépen, jól van.

Minden nemzetközi kritika, balliberális állítás ellenére az elmúlt időszak választásai világossá tették, hogy a magyar választópolgárok szabadon és demokratikusan versengő politikai pártok között dönthetnek. Nyugodtan nevezhető tehát a mai nap is a demokrácia ünnepének, minden jelöltnek el kell majd fogadnia majd a végeredményt

– mondta az elemző.

A magas részvételi arány tavaly áprilisban és idén májusban is a Fidesz-KDNP-nek kedvezett, az önkormányzati választással kapcsolatosan ugyanakkor a változatos helyi viszonyok miatt nem lehet egyértelműen ilyen kijelentést tenni. Az önkormányzati választáson ugyanis a párthovatartozás mellett az egyes polgármesterek és jelöltek személyes népszerűsége számít leginkább, így a helyi viszonyok érdemben átrajzolhatják a pártlogikát.

A legfeltűnőbb jelenség a részvételi adatok kapcsán a hódmezővásárhelyi mutató, ahol jó eséllyel véget érhet Márki-Zay Péter polgármestersége, hiszen csakis a jobboldali szavazók erős aktivitásával magyarázható az ottani rekordmagas részvételi arány.

Budapesten pedig a hagyományosan jobboldali körzetekben mintha valamelyest magasabb lenne részvétel, ez kedvező jel lehet Tarlós István számára. A fővárosban ugyanakkor sok kerületben pár száz szavazaton múlhat a végeredményt, így igen kockázatos lenne 7 óra előtt jósolni a végeredménnyel kapcsolatban.

Önmagában a magas részvétel nem meglepő, hiszen önkormányzati választáshoz képest igen erős kampányon vagyunk túl, a sok botrány és az intenzív mozgósítás hatására mindkét oldal reménykedhet, azonban az előzetes kutatások és szakértői becslések alapján az ország nagy része várhatóan ismét narancssárgába borul.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére