Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az SZDSZ nem vész el, csak átalakul

Bertha László

2018.10.05. 12:28

Az SZDSZ már lassan egy évtizede nem politikai tényezõ, 5 éve pedig jogilag is megszûnt. Azonban az embernek mégis olyan érzése van, mintha a szabad demokraták szelleme a mai napig velünk élne. Az Echo TV Informátora a liberális szellemiség térnyerését elemezte.

Amikor a kommunista rendszer kezdett összeomlani és elindultak a tiltakozó mozgalmak, a szervezett ellenállás a kommunista rendszerrel szemben, akkor nagyon gyorsan egy szűk csoport próbált az élére állni ennek a tiltakozásnak, ez a szűk csoport egy belvárosi, értelmiségi kör volt, akik liberális értékrendet vallottak”

– ezeket Mráz Ágoston Sámuel mondta el az Echo TV Informátorának. A Nézőpont Intézet első embere leszögezte, hogy kezdetben a SZDSZ-nek egy antikommunista, liberális államrendszer kiépítése volt a célja.

Az SZDSZ erős emberei akkoriban Demszky Gábor, Pető Iván és Magyar Bálint voltak. A kommunizmusellenes csoport aztán 1994-ben összeállt az MSZMP utódpártjának számító MSZP-vel. Mráz Ágoston Sámuel szerint ez nagyon komoly hitelességi válságot eredményezett.

 

Kibújt a szög a zsákból, pár évvel a rendszerváltás után az állítólagos antikommunistákból prokommunisták lettek.”

 

A közös MSZP-SZDSZ politizálás a Horn-kormánynak annyira nem vált be, hiszen 1998-ban elvesztették a választásokat a Fidesszel szemben. Azonban 2002-ben ismét sikerült koalíciós kormányt alakítaniuk, kezdetben Medgyessy Péter vezetésével, majd a D209-es botrányt követően Gyurcsány Ferenccel. A nagy öröm és boldogság az őszödi beszéddel, a 2006-os rendőrterrorral, a korrupciós botrányokkal, gazdasági válsággal, majd belső feszültséggel elszállt. A választók elfordulása után az a szűk réteg, ami még megmaradt egymással veszett össze.

Egész egyszerűen az a helyzet, hogyha egy pártnak nincsenek választói, akkor hiába van pénze, hiába van befolyása, előbb-utóbb egész egyszerűen nem lesz rá szükség”

– mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Az SZDSZ 2014-ben jogilag is megszűnt, azonban öröksége mind a mai napig érezhető az országban.

A hálózat ma is létezik, csak a politikai pártja tűnt el. Jelenleg nincs sikeres politikai platformja ennek a körnek, de a hálózat él.”

Az Informátor az SZDSZ mellett Demszky Gábor 20 éves főpolgármesteri tevékenységével is foglalkozik. Az adás pénteken 20 óra 35 perckor az Echo TV-n lesz látható.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére