Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Az EPP-nek szüksége van a Fideszre”

Zelenka Dóra

2019.11.28. 12:08

Milan Zver szlovén EP-képviselő szerint az Európai Néppártnak újra a jobboldali értékeket kellene előtérbe helyeznie.

A Szlovén Demokrata Párt (SDS) képviselője a Magyar Nemzetnek elmondta: biztos benne, hogy az Európai Néppárt (EPP) egyetlen tagpártot sem fog kizárni soraiból, különösen nem a Fideszt.

A Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök vezette jobboldali tömörülés politikusa mindezt azzal indokolta: a legnagyobb európai pártcsalád nem lehet többé sikeres, ha éppen az egyik legsikeresebb tagpártját veszíti el.

A sajtóban gyakran jelennek meg olyan, nevük elhallgatását kérő, magas rangú néppárti politikusokra hivatkozó írások, amelyek szerint a pártcsaládban sokan már nem látják szívesen a Fideszt.

A lap kérdésére, miszerint valóban ennyire ellenségessé fajult-e a helyzet, a képviselő elmondta: ezeket leginkább az északi, illetve a Benelux államokból származó tagpártok képviselői fogalmazzák meg, akik valóban nagyon hangosan elhatárolják magukat a Fidesztől.

De azért az EPP-n belüli általános hangulat korántsem ennyire egysíkú. Vannak az említetteknél sokkal nagyobb pártok, amelyek úgy gondolják, hogy a Fidesz által meghatározott utat kellene követnie a néppártnak. Éppen ezért aligha lenne könnyű döntés az EPP részéről a magyar kormánypárt kizárása, a pártcsaládon belül ugyanis sokan támogatják Orbán Viktort és az általa felvázolt politikai utat

– tette hozzá a szlovén politikus.

Milan Zver elmondta: ő is azt vallja, hogy meg kell őrizniük a jobbközép irányvonalunkat, és nem szabad engedni, hogy ezt a kohéziót kívülről megbontsák.

Mondhatnánk úgy is, hogy nem szabad elkövetni ugyanazt a hibát, mint Angela Merkel német kancellár, aki teret engedett az országában egy másik, jobboldali értékeket valló párt (az Alternatíva Németországnak – a szerk.) felemelkedésének. Ez nem jó irány, az EPP-nek a valóban jobbközép paradigma mellett kell elköteleznie magát.

A képviselő hozzátette, biztos benne, hogy a magyar kormánypárt az EPP tagja marad.

Más forgatókönyvet nem tudok elképzelni. De ha a Fidesz mégis búcsút int a pártcsaládnak, az minden bizonnyal dominóeffektust indítana el, különösképpen a kelet-közép-európai pártok között. A pártcsalád nem lehet többé sikeres, ha éppen az egyik legsikeresebb tagpártját veszíti el

– mondta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére