Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Babis: elfogadhatatlan a kohéziós támogatásokra szánt összeg csökkentése

Sümeghi Lóránt

2019.11.05. 15:45

Elfogadhatatlan az Európai Bizottság javaslata, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetésben csökkentsék a Kohéziós Alapba szánt összegeket – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök kedden Prágában a V4-ek kormányfőinek munkatalálkozója után tartott közös sajtóértekezleten.

A négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – miniszterelnökei a Kohézió barátai nevű, 17 európai uniós tagállamot tömörítő informális csoport prágai tanácskozása előtt tartottak munkaértekezletet. Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a következő költségvetési időszakban az eddigi 1,11 százalékról 1 százalékra csökkenjenek a kohéziós kiadások.

A cseh kormányfő rámutatott: a kohéziós politika célja, hogy a jövőben fokozatosan kiegyenlítődjenek az EU nyugati és keleti tagállamaiban élők életszínvonala közötti különbségek.

A csökkentés elfogadhatatlan. Ugyanakkor prioritásként kell kezelni, hogy a támogatási pénzeket értelmesen költhessük el. Lehetőséget kell kapnunk arra, hogy a beruházásokról önállóan, nemzeti szinten dönthessünk

– szögezte le Andrej Babis.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő azt hangsúlyozta, hogy a kohéziós politikában nem szabad a valóságtól elszakadt döntéseket hozni.

A valóság az, hogy az EU régi és új tagjai között továbbra is nagy fejlődésbeli különbségek vannak, ezeket csak a támogatások folytatásával lehet eltüntetni, ezért harcolni fogunk a kohéziós pénzek csökkentése ellen

– jelentette ki Pellegrini.

Lengyelország sem ért egyet az Európai Bizottság javaslatával, hogy csökkentsék a kohéziós politikára szánt összegeket – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A V4-es kormányfők nyilatkozataikban kiálltak az Európai Unió további bővítése mellett. Egybehangzóan azt állították, hogy az Európai Tanács döntése a csatlakozási tárgyalások elhalasztásáról a nyugat-balkáni államokkal hiba volt.

„A bővítés tulajdonképpen egy beruházás, nemcsak gazdasági, hanem biztonsági is. Ne feledjük, hogy ezek az országok fontos szerepet játszottak a korábbi migrációs hullám megállításában” – mutatott rá Pellegrini.

„Komoly aggodalmaim vannak azzal kapcsolatban, hogy a szóban forgó országok állampolgárainak lesz-e még kedvük megvalósítani azokat a nehéz reformokat, amelyeket a csatlakozás előtt az EU megkövetel, vagy pedig a jövőjüket végül is az Oroszországgal, Törökországgal, Kínával vagy az arab államokkal való együttműködésben fogják látni” – fejtette ki a szlovák kormányfő.

Andrej Babis közlése szerint a visegrádi kormányfők tárgyaltak a karbonsemlegességgel összefüggő problémákról, valamint az új Európai Bizottsággal való együttműködésről is.

Brüsszellel folytatott együttműködésünkön van még mit javítani. Egyenrangúságra törekszünk

– mondta a lengyel miniszterelnök.

A négy visegrádi kormányfő munkaértekezlete után a prágai várban megkezdődött a Kohézió barátai csoport csúcstalálkozója. Az Európai Unió 17 keleti és déli országát tömörítő csoport várhatóan közös nyilatkozatot fogad el a következő uniós költségvetésről.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére