Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Beoltotta Vona Gábort az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetõje

Nagy Gábor

2016.12.28. 12:58

A Jobbik vezetõi levélben üdvözölték a magyarországi zsidóságot hanuka alkalmából. Köves Slomó válaszlevelében azt javasolta a Jobbik vezetõinek, hogy ezt a gesztust inkább azokon a fórumokon demonstrálják, ahol eddig a sötétséget terjesztették a fény helyett.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője Hanuka alkalmából köszöntötte Köves Máté Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját és a közösség tagjait.

A Jobbik vezetőségének az üdvözlete azonban meglepte az EMIH-t, mondván a szélsőjobboldali múltját eltüntetni, tagadni akaró párt számtalanszor tanúbizonyságot tett arról, hogy a magyarországi zsidó közösség tagjait nem tekintik a magyar nemzet egyenlő elbírálását érdemlő tagjainak.

Köves Slomó vezető rabbi válaszlevelében emlékeztette a Jobbik vezetőit Gyöngyösi Márton beszédére, melyben a zsidókat "nemzetpolitikai kockázatnak" nevezte, vagy Baráth Zsolt, parlamenti képviselő vérvádbeszédére.

De az EMIH vezetője szerint a legszégyenteljesebb kijelentés nem tőlük, hanem a pártvezetőtől, Vona Gábortól származik, aki egyrészt 2013-ban még azt mondta: a zsidóság világuralomra tör, az Izrael és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatot meg kell szüntetni. Másrészt egy nem is olyan régi nyilatkozatában kifejtette: ha kiderülne, hogy zsidó, akkor lemondana a Jobbik vezetői posztjáról.

Köves Slomó levelében hozzátette:

Ezeket a kijelentéseket ismereteim szerint soha, senki nem vonta vissza, sohasem jelentették ki, hogy tévedtek, gyalázatos úton jártak. Soha nem tették nyilvánvalóvá követőik számára, ha egyáltalán így gondolják, hogy a fenti eszmék elfogadhatatlanok."

A vezető rabbi szerint a Jobbik vezetői gesztusnak szánták a hanukai jókívánságaikat, de úgy gondolja, hatékonyabb lenne, ha azokon a fórumokon adnának hangot gesztusaiknak, ahol eddig "a gyűlölet, a gyalázat és nem utolsó sorban a sötétség nyert teret, nem a fény."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére