Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Biztosított az ország energiaellátása, a magyarok fizetik a legalacsonyabb gázárat

888

2022.10.15. 17:48

A brüsszeli szankciók okozta energiaválság ellenére Magyarország készen áll a téli fűtési időszakra, a magyar gazdaság és a családok működtetéséhez szükséges energiahordozók biztosítottak – hangsúlyozta Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a fűtési szezon kezdete kapcsán.

 

A TIM azt közölte szombaton az MTI-vel, hogy a rezsicsökkentés fenntartásának köszönhetően továbbra is a magyarok a legvédettebbek a szankciós energiaár emelkedéstől.

 

A rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar családok és nyugdíjasok fizetik a legalacsonyabb földgáz árat az EU-ban – hívták fel a figyelmet.

Kifejtették, hogy a brüsszeli szankciók drasztikus energiaár emelkedést indítottak el: a szeptemberi adatok szerint Pozsonyban a magyar gázár dupláját, Párizsban és Londonban a négyszeresét, Rómában és Brüsszelben a hatszorosát, Bécsben a tizenegyszeresét, Amszterdamban a tizenhétszeresét fizeti a lakosság a gázért.

A kormány célja, hogy az energiaválságban is garantálja az ellátásbiztonságot és alacsonyan tartsa a lakossági energiaárakat – hangsúlyozták.

A közlemény szerint Steiner Attila emlékeztetett, a rezsicsökkentés 2013 óta Európában egyedülálló módon védi a lakosságot az energiaárak növekedésétől, ez a legnagyobb ilyen jellegű családoknak nyújtott segítség Európában.
A rezsicsökkentés továbbra is minden magyar család és nyugdíjas számára biztosított az átlagfogyasztás mértékéig, ezzel havonta átlagosan 181 ezer forintos rezsitámogatást biztosít a kormány.

Az átlagfogyasztás felett is a világpiaci árhoz képest jóval kedvezőbb lakossági piaci árat kell fizetnie a magyar felhasználóknak – tették hozzá. Úgy folytatták, hogy a kormány az energia-veszélyhelyzetre tekintettel határozott intézkedést tett azért, hogy elegendő földgáz legyen.

 

A magyarországi gáztárolók töltöttsége jelenleg már meghaladja a 76 százalékot, ami az éves fogyasztáshoz viszonyított töltöttség szempontjából jóval az uniós átlag fölött van. Emellett elrendelte a hazai gáztermelés másfél milliárdról kétmilliárd köbméterre történő növelését – írták.

 

A kormány továbbá elrendelte a Mátrai Erőmű blokkjainak magasabb kapacitáson való üzemelését, a hazai lignit- és barnaszén-kitermelés fokozását, meghosszabbította a Paksi Atomerőmű üzemidejét és hozzákezdett Paks2 építéséhez, az energiahordozókra és a tűzifára pedig kiviteli tilalom lépett érvénybe – fejtette ki az államtitkár a közleményben.

A kormány a rezsicsökkentés mellett a tűzifa-programmal, a barnaszén-programmal, a benzinár-stoppal, az élelmiszerár-stoppal és a kamatstoppal segíti a családokat. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben.

 

A fűtési időszakra elegendő, fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa áll az ország rendelkezésére, az erdőgazdaságok folyamatosan szolgálják ki az igényeket és növelik a termelési kapacitást.

– áll a közleményben.

A TIM felhívta a figyelmet a tűzifával való helyes fűtés fontosságára. A hatékony tűzrakás és begyújtás, valamint a tűzifa helyes tárolása egyrészt hozzájárulhat a kiadások csökkenéséhez és a fűtőberendezés állapotának megőrzéséhez, másrészt a környezetünkben élők egészségének és az otthonunk biztonságának védelméhez is – olvasható a minisztériumi közleményben.

 

 

(MTI)

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére