Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Botkáék nem tudják, hogy mihez kezdjenek

Tóth Dalma

2017.04.13. 21:58

A szocialisták még maguk sem tudják, hogy mihez kezdjenek. Botka azt szeretné elérni, hogy a kisebb balliberális erõk ne tudjanak bejutni a parlamentbe a magas részvételi küszöbnek köszönhetõen, mert akkor egyedül maradnának a baloldali térfélen 2022-ig. Mások viszont újra megismételnék a 2014-es összefogást. Két rossz közül nehéz lesz dönteni.

Botka László demagóg és populista megszólalásaival azt szeretné elérni, hogy minél többen elmenjenek szavazni a 2018-as választáson. Ez azért lenne jó az MSZP-nek, mert ha az országgyűlési választáson magas lenne a részvételi arány, akkor a kisebb pártoknak több szavazatot kellene bezsebelniük, hogy elérjék az 5 százalékos parlamenti küszöböt, ami valószínűleg nem sikerülne nekik. Így a szocialistáknak nem kellene számolniuk a kisebb balliberális erőkkel a parlamentben és ők diktálhatnának – tudta meg az Origo.

A szegedi polgármester és támogató azt akarják elérni, hogy visszaálljon az 1994-2010 közötti helyzet a baloldalon. Ebben az időszakban a szocialista párt volt a domináns szereplő, támogatottságuk egyetlen választáson sem süllyedt 30 százalék alá. Még az őszödi beszéd után is sikerült a baloldalon megőrizniük vezető szerepüket. 2010 után azonban változott a helyzet.

Először Gyurcsány Ferencék váltak ki az MSZP-ből, majd jött a Bajnai-féle Együtt 2014 mozgalom. A 2014-es országgyűlési választás alkalmával még kiharcolták, hogy ők adják a legtöbb jelöltet a baloldali összefogásnak, ráadásul az eredmények úgy alakultak, hogy az MSZP-n kívül nem tudott más párt frakciót alakítani. A 2014-es európai parlamenti választásokon viszont leszerepeltek. A DK országosan majdnem megelőzte őket, Budapesten pedig csak a negyedik helyen futottak be. Az önkormányzati választásokon még valamennyire tartották magukat, de nem tudtak olyan domináns szerepet kiharcolniuk, mit korábban.

Annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások szerint még mindig az MSZP a legerősebb szereplő a baloldalon, tavaly például a dunaújvárosi időközi választáson mind a Jobbik, mind a DK megelőzte őket. Botka ezért vagy a parlamentből szeretné kiszorítani őket, vagy a kicsik számára előnytelen megállapodásra kényszerítené őket.

Ha az MSZP önállóan indul 2018-ban, akkor veszélybe sodorják a kormányváltás, viszont ha a kisebb politikai erők sikertelenek lesznek, akkor a 2018-as választás után egyedül ő marad csak a baloldali térfélen. Ebben az esetben nem kellene hosszú időn keresztül az összefogásról tárgyalniuk, csak magukra kellene koncentrálniuk.

A közvélemény-kutatások alapján úgy tűnik, hogy a Botka-féle stratégia nem vált be. A jelek szerint a DK bejut majd a parlamentbe, a kisebb liberális pártok pedig egy sikeres összeállás esetén könnyedén megugornák az ötszázalékos küszöböt. A választásokig azonban még van idő, a kérdés az, hogy a szocialisták addig kitartanak-e Botka mellett.

A pártban sokan inkább az összefogás mellett vannak. Persze ha összefogásról van szó, abból nem lehet kihagyni Gyurcsány Ferencet, aki már Kovács László volt MSZP-elnök sem látna szívesen a közös választási listán.

A szocialisták várhatóan májusban döntenek a kongresszuson Botka miniszterelnök-jelöltségéről

Azonban a szegedi polgármester korábbi feltételeiből (közös lista, új baloldali program) egyelőre semmi nem teljesült, és ha tartja magát a korábban mondottakhoz, akkor minden bizonnyal visszalép a jelöltségtől. Ráadásul, az utóbbi időben derült ki, hogy Botka saját magának is ellent mond a "Fizessenek a gazdagok" szlogenjével. A szegedi polgármester nagyon vagyonos ember, tízmilliókat költött luxusnyaralásokra és luxustelelésekre, valamint előkerült a felesége 25 milliós terepjárója. Ezeken túl Botka a Szeviép-botrány egyik szereplője és ezért a kisemmizett kisvállalkozók elvett pénze miatt is felelősség terhelheti.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére