Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezért éri meg új kollégát hoznod a MÁV-hoz

Forisek Ádám

2017.07.24. 15:58

Vaskos bónusz ütheti meg a markodat, ha új embert szerzel a vállalathoz.

A Magyar Idők szerint egyre több vállalat úgynevezett toborzási bónusszal próbál munkaerőt szerezni. A MÁV-nál például 35 ezer forintot kaphat az, akinek sikerül új munkavállalót beszerveznie a társasághoz, de a magánszektorban is egyre több hely él a bónusszal – sok esetben ahelyett, hogy a béreket emelné versenyképesebb szintre.

Hogy is működik ez?

Bármelyik dolgozó toborozhat ismeretségi köréből, ehhez mindössze egy ajánlószelvényt kell kitöltenie. A toborzó az említett összeget abban az esetben kapja meg, ha a jelöltet felveszik, lejár a próbaideje és az előírt hatósági vizsgát vagy más, a munkakörhöz kapcsolódó követelményeket sikeresen teljesíti.

Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke szerint a MÁV-nál továbbra is gondot jelent a munkaerőhiány, de tény, hogy a kormány jelentős béremelési programot hirdetett az állami vállalatoknál – a problémát részben az okozza, hogy a vasutasok többsége nyugdíj előtt áll, az utánpótlás-toborzás pedig nehéz.

A szakszervezet ezért további intézkedéseket kér a vasúttársaságtól, beleértve az egészségmegőrző programba bevont munkakörök kiszélesítését, javítaná a munkavégzés körülményeit, valamint bértáblát alkalmazna a különböző munkaköröknél.

A magánszektorban már régóta alkalmazzák a bónuszt

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint a magánszektorban is gyakran fizetnek bónuszt az új dolgozók toborzásáért. Az eljárás nem ütközik a jogszabályokba még abban az esetben sem, ha máshonnan csábítják át az adott vállalathoz a munkavállalókat. Az ajánlási bónusz mértéke az ezt alkalmazó cégeknél több tízezer forint is lehet, olyan vállalatról is hallottunk, ahol a dolgozó akár a 40-60 ezer forintot is megkap a sikeres toborzásért.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére