Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fizetésemelés: õk a kormány új célcsoportja

Sümeghi Lóránt

2016.11.29. 08:28

Több mint harmincszázalékos bérnövekedésre számíthatnak januártól a középfokú végzettségû kisgyermeknevelõk, köszönhetõen a garantált bérminimum emelésének, valamint a bölcsõdei pótléknak.

Több mint harmincszázalékos bérnövekedésre számíthatnak januártól a középfokú végzettségű kisgyermeknevelők, köszönhetően a garantált bérminimum emelésének, valamint a bölcsődei pótléknak – írja a Magyar Idők.

A lap szerint jelentős anyagi többletet jelent az ágazatban dolgozók számára a középfokú végzettségű kisgyermeknevelők bérrendezésével kapcsolatos kormányrendelet, amely a napokban jelent meg. 

A rendelet szerint ugyanis a bölcsődében és minibölcsődében foglalkoztatott, középfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelőt 2017. január 1-jétől a fizetési osztálya és a közalkalmazotti jogviszonyban töltött ideje alapján bölcsődei pótlék illeti meg. Ez a középfokú végzettségű – C, D és E fizetési osztályokba sorolt – bölcsődei kisgyermeknevelő munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottaknak, illetve a pedagógus – azaz a diplomával rendelkező kisgyermeknevelő, gyógypedagógus, szaktanácsadó és pszichológus – munkakörökben foglalkoztatottaknak jár.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ), tekintettel a 2017. évi garantált bérminimum és a bölcsődei pótlék bevezetéséből adódó illetményemelkedés mértékére, táblázatban foglalta össze a bruttó és nettó béremelkedés összegét.

Eszerint egy C fizetési osztályba tartozó pályakezdő
  • az eddigi nettó 90 ezer forint helyett januártól 28 százalékkal többet, nettó 114 779 forintot vihet haza.
  • Ugyanebben a kategóriában, 18 éves munkaviszony után a jövedelem 30 százalékkal lesz magasabb jövőre,
  • míg 30 éves munkaviszonnyal már 31 százalékkal, azaz 31 255 forinttal kapnak többet a kisgyermeknevelők.
A D fizetési osztályba tartozóknál az emelés 28–35 százalék is lehet jövőre.

Ez legkevesebb 25 ezer, legfeljebb pedig 42 ezer forintot jelent. A legmagasabb, E kategóriában egy pályakezdő idei nettó 93 250 forintos havi fizetése januártól 120 ezer forint lesz, ami 29 százalékkal több a jelenleginél. Tízéves munkaviszonynál 32, harminc év után pedig már 35 százalékos emelés illeti meg a kisgyermeknevelőket.

Az összeállítás szerint a garantált bérminimum és a bölcsődei pótlék miatt kategóriánként átlagosan 31-34 százalék is lehet az emelés összege, ami 31 ezer és 36 ezer forint közötti bérnövekedést jelent. Ráadásul, mint azt a BDDSZ is hangsúlyozza: a nettó számítás nem tartalmazza a bérkompenzációt és a gyermekek után igénybe vehető adókedvezményt – emlékeztet a Magyar Idők.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére