Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gulyás Gelencsérnek: Valószínűleg még ön is értette amit üzentünk, ha 2010-ben ránk szavazott

888.hu

2022.08.27. 15:20

Szombat délután vitázott Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Gelencsér Ferenc a Momentum elnöke a Tranziton.

 

Gelencsér azzal kezdte, hogy kifogásolta, amiért a vitát a választás után rendezték. Szerinte két jobboldali személy ül egymással szemben.

Gulyás reagált: az önazonosság meghatározását meghagyja a Momentumnak, ha viszont egymást kell értékelni nem gondolja azt, hogy jobboldali lenne a Momentum, de azt se gondolja, hogy baloldali ugyanis szerinte az ellenzék eleve identitás válsággal küzd.

Nem bal vagy jobboldali kérdés, hogy az a jó ha a fizetések emelkednek. Az viszont baj, hogy az ellenzék valóságtagadásra hajlik. Ami a béreket említi a minimálbér több mint Gyurcsány idején az átlagbér. A bruttó átlagbér pedig 500 ezer forint felett van. Mindig van hova előrelépni. Az viszont biztos, hogy az előző évtized volt a legsikeresebb évtized a rendszerváltás óta.

Pedagógusok béremelésre is kitértek, Gulyás közölte: kitérhet de nem akarta a baloldalt kellemetlen helyzetbe hozni.

Elmondta, a diplomás átlagbérhez képest jelentős emelés történt, többször elmondtuk, hogy jogos a követelés, hogy még emelni kell, viszont nem titok, hogy olyan nehézségekkel kell szembenézni, amikkel évtizedek óta nem kellett nemzetközileg. Viszont eközben is szeretnének a pedagógus béreket jelentősen emelni 2024-ig, ugyanis elérik a diplomás átlagbér 80 százalékát. Hozzátette: ebben a helyzetben EU-s pénzekről nem mondhatunk lenne. Viszont a Momentum képviselői tesznek azért, hogy ne juthassunk hozzá ezekhez a pénzekhez. Ha nem ezek ellen tennének meg mindent, biztosan előbbre lennénk – ehhez Gulyás kérte Gelencsér segítségét.

 

Tudják én 2010-ben önökre szavaztam! Mert akkor egy polgári párt voltak.

Az a nemzeti megosztás amit önök művelnek, félelmetes. Minden lehetőségük megvolt hogy az országot a kánaánba vezessék. A jelenlegi helyet nem siker, hanem tragédia – fogalmazott Gelencsér.

Gulyás reagált: Ezek az állítások nem igazak még Portugáliát is megelőztük a GDP-ben.

Következő téma az ország energiabiztonsága volt.

A Momentum szerint a kormány hazudott, mert a kormány tudta, hogy megszűnik a rezsicsökkentés.

Gulyás azonban elmondta: ami a jelenlegi helyzetet illeti azt látjuk azóta növekedett meg drasztikusan a gáz ára, amióta az EU kiterjesztette az energetika területére a szankciókat. Azonban még márciusba a konszenzus az volt, hogy az energetika területére ezek nem terjeszthetőek ki. Ezek emelték az egekbe az árat.

Ha valaki megnézi a pénteki tőzsdei árakat áram és gáz tekintetében és kiszámolja, hogy az átlagfogyasztásig mennyit kellene fizetni, az rájön, hogy a piaci árhoz képest 300 ezer forintos támogatást képest adni a kormány havi szinten. Nyugati európai országok sem képesek erre.

 

A Momentum elnöke ezután azt sérelmezte, hogy az állam válságban megvásárolja a Vodafone-t.

Gulyás: Ez nem két különböző gyümölcs. Az egyik alma a másik egy elefánt. Amikor valamit vásárolunk hitelt lehet felvenni, ami 10-12 év alatt megterül. Ilyenkor arról kell dönteni, hogy jó befektetés vagy rossz. 2011-ben amikor a miniszterelnök bejelentette a MOL megvásárlását ugyanilyen fogadtatása volt, mostanra azonban nem lenne még ársapka sem mert az oroszok működtettnék azt. Szerinte a lényeg, hogy visszajön a pénz belőle, amiből aztán később akár a tanár béreket is lehet rendezni. Bizonyos szektorokban szerinte a kormány stratégiája, hogy a magyar tulajdon legyen 50% feletti. Gulyás elmondta, ami a Vodafone tranzakciót illet, hitelt fel lehet venni de csak arra ami hasznot hoz. Szociális és alapellátásra nem érdemes hitelt felvenni, ahogy tette azt korábban Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette:

Soha egy elismerő szót nem kaptunk arról, hogy ma Magyarországon 1 millió emberrel több dolgozik mint 2010 előtt.

 

A gyors jogalkotást sérelmezte Gelencsér. Gulyás szerint ennyi erővel az USA-ban sincs demokrácia, ahol néhány óra alatt ezermilliárdokról döntenek.

A kormányoknak van lehetőségük, hazánkban jelenleg évi 4-szer egy félévben hogy 48 óra alatt jogszabályt fogadhat el. Vannak világos szabályok, ami alapján hozhatunk döntéseket.

-fogalmazott a miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Az utolsó előtti téma az élelmiszer árak inflációja volt.

Gelencsér azt mondta, nem emelne adót, mert szerinte az minden árba belekerül, ami majd a fogyasztókat érinti.

Gulyás Gergely: Vannak olyan adónemek amiket ha nem vetünk ki, a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig is fenntarthatatlan lenne. Lehet nem adót emelni, csak akkor ebben az esetben nem ennyi lenne a rezsiszámla. Egy programjavítást viszont javaslok a Momentumba. Gelencsér reagált:

valóban korrigálniuk kell az adózással kapcsolatos programjukat.

A zárótéma a Paks II. volt.

A Momentum álláspontja az, hogy az atomenergia jó, csak az nem hogy oroszok építik. Gulyás erre azt mondta, ők szívesen lecserélik az orosz hitelt EU-s hitelre, ugyanis az bármikor más hitelre kiváltható. A technológia viszont Oroszországból érkezik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére