Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Harcolni fogunk a Benes-dekrétumok eltörléséért"

Nagy Gábor

2017.06.05. 16:28

Minden erõnkkel harcolni fogunk a felvidéki magyarság jogfosztását kimondó Benes-dekrétumok eltörléséért - jelentette ki a nemzetpolitikáért felelõs államtitkár hétfõn a Tolna megyei Bonyhádon, a felvidéki magyarok kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Minden erőnkkel harcolni fogunk a felvidéki magyarság jogfosztását kimondó Benes-dekrétumok eltörléséért – jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn a Tolna megyei Bonyhádon, a felvidéki magyarok kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Potápi Árpád János államtitkár a megemlékezésen úgy fogalmazott: a kitelepítés áldozatainak emléke kötelez bennünket arra, hogy

a határokkal szétszakított magyar nemzet összetartozásának lángját átadjuk a következő generációnak."

Az államtitkár kifejtette: a felvidéki magyarságra a második világháború után vártak a legsúlyosabb megpróbáltatások – hontalanná váltak saját hazájukban, és elszenvedőivé egy "ördögi tervnek", amely felelősöket keresett az ártatlanok között.

1947-ben és 1948-ban 23 ezer magyar család, összesen csaknem százezer felvidéki magyar érkezett Magyarországra a csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezmény keretében, de az 1945 és 1949 között csehszlovák területekről elmenekülőkkel együtt csaknem százötvenezren hagyták el ezeréves szülőhazájukat. Háromezren Tolna megyében találtak új otthonra, azokban a házakban kaptak helyet, ahonnan akkor költöztek ki előző lakóik, a hasonló bélyeget viselő német családok.

Potápi mellett felszólalt Hontvári Ferenc, a felvidéki Kismácséd polgármestere is.

Köszöntőjében elmondta: a Felvidéken nincs olyan család, amelyet ne érintettek volna a kitelepítések és az erőszakos jogfosztások. Később hozzátette:

A csehek és a szlovákok már megkövették a németeket a kitelepítésért, és a cigány holokausztért is bocsánatot kértek, egyedül a magyarok rehabilitációja maradt el, sőt a szlovák parlament meg is erősítette a jogfosztást kimondó Benes-dekrétumok érvényességét."

A polgármester szerint anyagi kárpótlásban már senki sem bízik a kitelepített magyarok közül, ám erkölcsi jóvátételben még igen. Elnézve a jelenlegi, kifejezetten jó kapcsolatot a szlovák és a magyar kormány között, "reménykedhetünk ebben" – tette hozzá Hontvári.

Csehszlovákiában az 1945. április 5-i kassai kormányprogram a magyarokat és a németeket kollektívan felelőssé tette az ország "felbomlasztásáért". Az Edvard Benes államfő által életbe léptetett és 1946-ban törvényerőre emelt dekrétumok közül 33 a két nemzetiség alapvető jogait korlátozta, a 33. számú dekrétum pedig megfosztotta őket állampolgárságuktól is.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére