Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hazudott Soros európai helytartója

Bertha László

2017.04.07. 08:58

Soros György alapítványának európai igazgatója nemrég azt állította, hogy a kormány nem lépett a hazai közbeszerzések miatt indult OLAF-vizsgálatok ügyében. A valóság ezzel szemben az, hogy 2010 óta egy jelentés és 30 ajánlás érkezett, és mindegyik esetben eljárás indult.

A Soros-féle Open Society Foundations európai igazgatója, Goran Buldioski a múlt hét elején a függetlenségéről híres Indexnek adott interjút Nizák Péterrel karöltve, aki a világjobbító szervezet közép-európai programjának vezetője. Buldioski többek között azzal vádolta a magyar kormányt, hogy nem lépett 19, hazai közbeszerzések miatt indult OLAF-vizsgálat ügyében.

Részleteket természetesen sem ő, sem kollégája nem mondott, ezért az interjú megjelenését követően a Magyar Idők megkereste Soros alapítványát, válaszolni azonban képtelenek voltak. Emiatt a lap a Legfőbb Ügyészséghez fordult.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatásából kiderült, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2012 óta összesen harminc igazságügyi ajánlást intézett a hatósághoz, ami valamennyi esetben elrendelte a nyomozást – vagy amennyiben a hazai bűnüldöző szervek már megkezdték az eljárásukat, az OLAF ajánlását csatolták a nyomozás irataihoz, és annak részeként értékelték.

Az ügyészség hangsúlyozta, hogy az esetek többségében a hivatal valamilyen uniós támogatási program, illetve uniós alapból származó támogatásra vonatkozó pályázat körében észlelt visszaélés miatt tett büntetőeljárás megindítására irányuló javaslatot vagy bűncselekményre utaló jelzést. A nyomozások eredményeként eddig összesen hat ügyben emeltek vádat, közülük egyben már jogerős marasztaló ítélet is született. Hét esetben megszüntették az eljárást, az összes többiben pedig jelenleg is tart a nyomozás – írja a Magyar Idők.

Az OLAF által is vizsgált ügyben legutóbb egy hete a Központi Nyomozó Főügyészség emelt vádat, mert egy bűncselekmény elkövetésére létrehozott cég 2009-ben, döntően orvosi diagnosztikai eszközök beszerzéséhez kért támogatást. A pályázaton elnyert összeg feléből csakugyan műszereket vásároltak, viszont az eszközöket túlárazták, a különbözetet pedig megtartották.

Az egyetlen jogerős ítélet közel fél éve született. A vádirat szerint egy budapesti cég nyomdaüzem létesítéséhez kapott csaknem 50 millió forintot, de az elszámolás során valótlan számlákat használt fel.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére