Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kövér: a reformáció tartotta meg a nemzetet

Bertha László

2017.01.08. 10:28

Egy modern demokráciában az állam és az egyház természetesen elválasztva, de mégiscsak együttmûködve létezik egymás mellett - jelentette ki Kövér László a reformáció 500. évfordulójára meghirdetett emlékév megnyitása alkalmából.
Egy modern demokráciában az állam és az egyház természetesen elválasztva, de mégiscsak együttműködve létezik egymás mellett – jelentette ki Kövér László a reformáció 500. évfordulójára meghirdetett emlékév megnyitása alkalmából.

Nem gondoljuk, hogy az embereket a hitüktől (...), a vallás által meghatározott, a kereszténység által meghatározott gyökereiktől el lehetne választani. Pontosabban el lehet (...), de ennek olyan súlyos következményei vannak, illetve lesznek, amelyekre nagyon nehéz szavakat találni”

– mondta a házelnök a Kossuth Rádiónak adott interjúban, majd hozzátette, hogy hit, kultúra, gyökerek és hagyományápolás nélkül a társadalom szétesik, a közösségnek nincs jövője.

Kövér László szerint a politikának egy téves felfogása uralkodott az 1990 óta eltelt negyedszázadban, ez Nyugat-Európában pedig még régebb óta jelen van, és a következményei is súlyosabbak, mint a volt szocialista táborban.

Utóbbi országokban ugyanis „az ateista, kommunista elnyomás” egyfajta „immunreakciót” indított be, és – szándéka ellenére – megőrizte a hagyományokat, gyökereket, közösségeket. A politikus úgy véli, ezek most reményt adhatnak arra, hogy Közép- és Kelet-Európán keresztül Európa egésze visszataláljon régi önmagához.

Kövér László az állam kötelességének nevezte, hogy ápolja azokat a kulturális alapokat, melyeken létrejött a magyar nemzetet is magában foglaló civilizáció.

Az Országgyűlés elnöke péntek este nyitotta meg Budapesten a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévet. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a reformáció elmúlt 500 éve olyan mértékben gyarapította a magyar kultúrát, ami mellett „nem lehet csak úgy, egy vállrándítással elmenni”.

A házelnök hozzátette, hogy a XVI. században, a magyar történelem egyik legválságosabb időszakában, az ország szétesésekor a reformáció tartotta meg a nemzetet.

A modern értelemben vett nemzetnek a születési alkalma is volt az, amikor egy időben a magyar népesség körülbelül 90 százaléka áttért az új hitre”

–  mondta Kövér László.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére