Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ma kerül sor a sorosista Sargentini-jelentés vitájára

Forisek Ádám

2018.09.11. 12:47

Kedden vitázik, majd szerdán szavaz az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a Magyarországot támadó sorosista különjelentésrõl, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak.

Kedden délután három órakor kezdődik Strasbourgban a vita a Judith Sargentini nevével fémjelzett, Magyarországot támadó jelentésről. A vitán részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is, akinek álláspontjától – úgy tűnik – a testület egyenesen retteg, hiszen csak hét perc felszólalási időt kapott. 

A jelentést összeállító holland zöldpárti Sargentini elmondta, szoros szavazásra számít, mert ugyan képviselőtársainak túlnyomó többsége az ő oldalán áll, a pártpolitika még közbeszólhat, ugyanis a jóváhagyáshoz elengedhetetlen a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt legalább részleges támogatása.

A dokumentum elfogadásához a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) van szükség. A tartózkodás nem fog leadott szavazatnak számítani.

A jelentés szerint Magyarországon "fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének", s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti, gyakran atomfegyverként is emlegetett eljárás megindítását. A szövegben számos aggályosnak ítélt kérdést felsorolnak, de az végső soron egyetlenegy célt szolgál: hogy megpróbálja Magyarországot megtörni, amiért megvédte határait, és ezzel felelősségteljes választ adott a migrációs válságra.

A jogállamisági eljárás megindításának szakértők szerint ebben a fázisban inkább politikai, mintsem jogi jelentősége lenne. Ha az EP elfogadja, akkor a tagállami kormányokat tömörítő tanács négyötödös többséggel dönt majd, hogy valósak-e a Sargentini által felvázolt, egyébként hazugságokkal teletűzdelt veszélyek.

A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely végső soron az érintett államot egész egyszerűen megfosztaná szavazati jogától. Más komoly szankcióval is járhat a döntés, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására van szükség, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére