Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarországon épül meg a Tesla gigaméretû gyára?

Bokor Gábor

2017.03.11. 17:58

Elon Musktól, a Tesla elsõ emberétõl novemberben tudhattuk meg, hogy 2017-ben választják ki a helyszínt, ahová a vállalat soha nem látott méretû gyárkomplexumát építik Európában. A tervezett beruházás értéke közel 5 milliárd euró lehet és közvetlenül, illetve közvetve 17 ezer embernek adhatna munkát. A Portfolio szerint Magyarországnak is komoly esélye van rá, hogy ide jöjjön a vállalat.

Elon Musktól, a Tesla első emberétől novemberben tudhattuk meg, hogy 2017-ben választja ki a helyszínt, ahová a vállalat soha nem látott méretű gyárkomplexumát építi Európában. A tervezett beruházás értéke közel 5 milliárd euró lehet és 17 ezer embernek adhatna munkát. A Portfolio szerint Magyarországnak is komoly esélye van rá, hogy idejöjjön a vállalat.

Musk évekkel korábban úgy versenyeztette meg az amerikai államokat, hogy bedobta a beruházást a köztudatba, majd hátradőlve várta, hogy a jelentkezők egymásra ráígérve a legjobb ajánlatot adják számára. Azt a versenyt végül Nevada állam nyerte meg, amely több mint egymilliárd dollárnyi kedvezményt adott a cégnek. A Tesla végül Renótól nem messze, a sivatag közepén húzta fel az ötmilliárd dollár értékű komplexumot, ahol 22,500 ember dolgozik. Úgy tűnik, hogy Musk ugyanezt a taktikát alkalmazza a legkisebb kontinensen is. 

Az előzetes becslések szerint az európai projekt 17 ezer embernek adna biztos megélhetést és a teljes beruházás ötmilliárd eurót emésztene fel. Úgy tudni, hogy a leendő üzemben nem csak akkumulátorcellákat, hanem elektromos autókat is gyártanak majd. Szinte az összes európai állam igyekszik elérni, hogy Musk oda vigye a Teslát, először Litvánia és Svédország jelezte, hogy szívesen látnák a Gigafactoryt. 

A gazdasági lap megkereste a Külügyminisztériumot is, amely nem cáfolta, hogy tárgyalásban állnak a Teslával. Annyit írtak, hogy nem tudnak tájékoztatást adni. A lap azonban úgy tudja, hogy több mint esélyes, hogy megkezdték az egyeztetéseket. 

Hazánk az utóbbi időben több, komoly autóipari beruházást is megnyert. A vállalatok egyre bonyolultabb tevékenységeket végző üzemeket telepítenek Magyarországon. A legnagyobb, itt működő cégek között van a Thyssenkrupp és a Bosch is. Az elektromobilitás szempontjából is jól állunk, mivel Gödöllőn van a dél-koreai telefonóriás, a Samsungnak a gyára is, ahol a jövő elektromos autóihoz készülnek az akkumulátorok. A világ legnagyobb elektromos autóbuszgyártója, a kínai BYD pedig gyártóüzemet létesít Komáromban. Ezek a cégek befektetési döntéseikkel jó referenciaként szolgálnak a jövőbeni beruházóink felé.

Tervben van az is, hogy egy, az önvezető autók számára alkalmas tesztpálya épül Zalaegerszegen, valamint további elektromos töltőállomások megépítése is tervben van, ami nagy előnyt jelentene számunkra a többi országhoz képest. 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére