Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi lesz a bölcsõdékkel?

888.hu

2016.04.20. 10:18

Tízezerrel nõhet a következõ években a bölcsõdei helyek száma és 2017 januárjától béremelésre számíthatnak a középfokú végzettségû gondozók.

Erről a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke számolt be az M1-nek.

A szerdai pedagógus sztrájkban aktívan részt vesznek a bölcsődei dolgozók is, ennek kapcsán nyilatkozott a szakmában várható változásokról az egyesület elnöke, Acsainé Végvári Katalin.

A gondozók erősen megosztottak, 2009-ben ugyanis a bölcsődei dolgozók számára is bevezették a felsőfokú képzést, és aki ezt elvégezte, az bekerült a pedagógus-életpályamodell hatálya alá. Ez azt jelenti, hogy jelentősen magasabb a bére, mint a középfokú végzettségűeké, akik a szociális szférához tartoznak. A 6200 kisgyermeknevelő közül eddig 920-an szereztek diplomát. Ez azt eredményezte, hogy nőttek a bérfeszültségek az ágazatban. A kormány ennek a korrekciójára készül.

Novák Katalin családügyi államtitkártól ígéretet kaptak arra, hogy 2017 januárjától kétszámjegyű béremelésre számíthatnak a középfokú végzettségűek. Továbbá az ágazat jelentős fejlődés előtt áll, a jogszabályok szerint ugyanis ha egy településen már öt szülő igényli a bölcsődei elhelyezést, akkor létre kell hozni az intézményt.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére