Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

MTA-elnök: az Akadémia politikamentesen működik

888, MTI

2020.07.09. 09:00

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia frissen megválasztott elnöke szerint a rendszerváltás óta az Akadémia – és nem annak tagjai – politikamentesen működik.

A kormányzati szervekkel módszeresen kell fejleszteni a kapcsolatokat, építve a Belügyi Tudományos Tanáccsal és az Egészségügyi Tudományos Tanáccsal hosszú évek óta meglévő jó tapasztalatokra, kiterjesztve azt valamennyi tárcára – mondta a Magyar Nemzetnek adott, csütörtökön megjelent interjúban Freund Tamás, az MTA frissen megválasztott elnöke. A Széchenyi-díjas agykutató szerint az új alapokon létrejövő együttműködés hatalmas lehetőség és felelősség, méltó az alapító Széchenyi István és a legkiválóbb magyar tudósegyéniségek örökségéhez.

Az MTA elnöke hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás óta az Akadémia – és nem annak tagjai – politikamentesen működik.

Úgy vélte, kisebb korrekciókkal, az irányítási struktúra átalakításával továbbra is az MTA lehetne a legjobb gazdája a kutatóhálózatnak. E nélkül azonban más stratégiát kell választani a tudós köztestület küldetésének ellátására, ez pedig a 18 ezres köztestületi tagság aktiválása.

Elnöksége egyik legfontosabb feladatának nevezte eloszlatni azt a tévhitet, miszerint kétféle tudomány van, az egyik a kormányzathoz közeli szellemi térben, a másik meg azzal szemben. Egyszerűsítve valóban lehet kétféle tudományról beszélni: valódiról és álról

– fogalmazott.

Kifejtette: a tudósoknak nem az a feladatuk, hogy valamilyen megoldást támogassanak vagy éppen ellenezzenek, azt kell bemutatniuk, hogy a választható lehetőségek közül melyek azok, amelyeket tudományos tények támasztanak alá.

Arról szeretném meggyőzni a kormányzatot, hogy egyedül a Magyar Tudományos Akadémia az a szervezet, amely az említett alapvonalat az adott pillanatban rendelkezésre álló legszélesebb körű tudományos ismeretek alapján meg tudja húzni, hiszen szinte valamennyi PhD-val rendelkező kutatót egyesíti, függetlenül a politikai, ideológiai hovatartozástól

– mondta.
Hozzátette: azt viszont a tudósközösségnek kell világosan látnia és elfogadnia, hogy a politikai döntéshozó letérhet az objektív tudományos tények által ajánlott útról, de a felelősség ezek után a politikáé.

Az MTA elnöke szerint egy nemzeti intézmény nem lehet ellenzékben.

Hangsúlyozta, hogy csak a teljes tudományos közösséget reprezentáló intézmények képesek biztosítani a független, transzparens és pártatlan, a tudományos kiválóságot, a multidiszciplinaritást, az etikai vonatkozásokat és a társadalmi összefüggéseket összegző tanácsadást a politikai döntéshozóknak. „Akadémiánkon is ki kell alakítani a tudományos tanácsadás intézményes formáját, amely hidat képez a tudományos közösség és a szakpolitikai döntéshozók között. Ennek létrehozatalához haladéktalanul hozzá kell kezdenünk a jogi keretek, a személyi, szervezeti és működési feltételek biztosításával” – nyilatkozta Freund Tamás a Magyar Nemzetnek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére