Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: Magyarország élelmiszerellátási rendszere az egyik legjobb Európában

888.hu

2020.04.21. 13:04

Az országban jelentős számú fertőződés a zárt közösségekben keletkezik, nagyrészt idősotthonok és kórházi osztályok érintettek – hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy hazánk élelmiszerellátási rendszere az egyik legjobb, legstabilabb Európában.
Az ország élelmiszer-ellátása továbbra is biztosított, és mindent megteszünk azért, hogy ez így is maradjon

– mondta el Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, az agrárminisztérium folyamatos kapcsolatban van az élelmiszerlánc szereplőivel. Az elmúlt hetek eredményeiről elmondta, hazánk élelmiszerellátási rendszere az egyik legjobb, legstabilabb Európában.

Zsigó Róbert ismertette, az ellenőrzések során kiderült, hogy az üzletek több mint 70 százaléka nem gondoskodott kézfertőtlenítőről, ugyanakkor az üzleten belül rendelkezésre álltak a higiénikus vásárláshoz szükséges eszközök.

Müller Cecília elmondta, a hazánkban azonosított fertőzöttek száma 2098 főre nőtt és meghalt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 213 főre emelkedett a koronavírussal összefüggésben meghaltak száma, ugyanakkor 287-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

Jelenleg 842 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen

ismertette a tisztifőorvos.

Hozzátette, a laboratóriumi vizsgálatok száma már meghaladja az ötvenezret, ahol a vírus örökítőanyagán alapuló vizsgálatokat végeztek.

Az idősotthonokról elmondta: az országban húsz intézmény érintett koronavírus-járvánnyal, de számos otthonban csak egy-egy esetben fordult elő a megbetegedés, és őket egyből izolálták.

Három intézményben fordult elő nagyobb számú megbetegedés, ezekben jellemzően nagyobb létszámú lakó van.

A fővárosi fenntartású Pesti úton befejeződött az összes szűrés elvégzése, mind a lakók, mind az ápolók körében. Müller Cecília elmondta: jelenleg folyik a listák összehasonlítása, a még nem szűrt dolgozókat is tesztelni fogják, mert fontos az idősotthon biztonságos működésének megteremtése. Az intézményben már képesek a szükséges intézkedések megtételére.

A kórházban ápolt idős lakók jól vannak, az intézmény teljes fertőtlenítése megtörtént, így remélhetőleg nem lesz újabb megbetegedés

közölte a tisztifőorvos, majd elmondta, változatlanul Budapest és Pest megye a legfertőzöttebb terület, de más megyékben, például Fejérben is sok az érintett.

A járványgörbe ellaposításával az exponenciális növekedést a jelen állás szerint sikerül elkerülnünk – jelentette ki Müller Cecília.

Kiss Róbert arról beszélt, hogy a nyugatra induló vendégmunkások Röszkén, Záhonynál és Nagylakon napi négy órában léphetnek hazánk területére. Gépjárműveikre egy sárga matricát tesznek, és csak a kijelölt útvonalon haladhatnak. Ők egy szűrővizsgálaton is átesnek, és csak a negatív lelettel rendelkezők jöhetnek.

Az alezredes elmondta, a két legjelentősebb szabályszegés a lakóhely indokolatlan elhagyása és a szociális távolság be nem tartása, de előfordul az üzletek kijelölt időn túli nyitvatartása is. Kiss Róbert elmondta, aki hatósági házi karanténban van, dolgozhat otthonról, a jelenlegi kormányrendelet ezt nem érinti.

Hozzátette, a jelenleg érvényben lévő karanténok száma már csak 11 ezer.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére