Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: le akarják nyomni a torkunkon a migrációt

Nagy Gábor

2018.11.23. 08:20

Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorában beszélt.

Az Európai Unió (EU) migrációs és menekültpolitikájáról

Kapuzárás előtti pánik"

– fogalmazott Orbán azzal kapcsolatban, hogy mire ez a nagy sietség a bevándorláspárti képviselők részéről. Mint mondta: ezek a képviselők jövőre elveszíthetik a mandátumukat, ezért mindenképp le akarják zárni az ügyeket.

Az elmúlt öt év kérdése a migránskérdés volt – fogalmazott. Az Európai Unió két táborra bomlott: bevándorláspártiakra és bevándorlásellenesekre. Ám a migráció kérdései még mindig nyitott kérdésekként maradtak fenn. A tagállamok nem tudták lezárni ezt a vitát.

Ahol tudtuk, védtük a magyar érdekeket, a magyar álláspontot"

– fogalmazott a kormányfő.

Migránskártya, migránsvízum

Orbán a migránskártyák kapcsán elmondta: az EU pénzmosás elleni harcra hivatkozva folyamatosan szorongatja az európai polgárokat, ennek ellenére úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság névtelen bankkártyákat osztogat a migránsoknak.

Olyanok kapnak bankkártyát, akik között terroristák is lehetnek"

– fogalmazott a miniszterelnök.

"Honnan van a pénz? Netán közpénzt fizetünk a bevándorlóknak" – tette fel a kérdést Orbán, aki szerint rengeteg tisztázatlan kérdés van az üggyel kapcsolatban. Elmondta: ostromoljuk a brüsszeli bürokratákat ezekkel a kérdésekkel.

A migránsvízum kapcsán pedig úgy fogalmazott: "ez egy parttalan, szabályozatlan terület", amit annak ellenére, hogy az EP leszavazta a vízum kérdését, a bevándorláspártiak fenn akarnak tartani az EP-ben.

Át akarják nyomni, le akarják nyomni a torkunkon”

– fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette: "Mi tisztességes és fair eljárásokat akarunk a bevándorlással kapcsolatban".

A migránskártya és a migránsvízum ügye is azt mutatja, hogy a bevándorlást támogatók védekezés helyett "szállítmányozási ügynökségként" fogják fel az európai intézményeket, szerintük ugyanis ez a kontinens érdeke – mondta Orbán.

A miniszterelnök elmondta: csak a jövő tavasszal esedékes EP-választás után vár változást a migráció kérdésében.

Brexit-csúcs

Nem fognak sérülni a magyar munkavállalók jogai Nagy-Britanniában a Brexit után"

– mondta Orbán Viktor, aki szerint a jelenlegi tervezet kielégítő, megvédi a magyarok érdekeit.

Mint fogalmazott: két országban szokták megkérdezni az emberek véleményét. Az egyik Magyarország, a másik Nagy-Britannia. Itthon az emberek (nemzeti konzultációk, kvótanépszavazás) azt mondták, hogy "több nemzeti szuverenitás, kevesebb Brüsszel", míg a britek azt mondták: "kifelé!". Orbán szerint a magyar kormány mindent megtett azért, hogy a briteket bent tartsa az EU-n belül, de mivel Brüsszel nem tudta kívül tartani a bevándorlókat, így nem tudta bent tartani Nagy-Britanniát a közösségben.

A Gruevszki-ügy

Közfigyelmet kiváltó ügy”

– kommentálta az elmúlt napok történéseit a magyar kormányfő. Mint mondta: itthon van egy harmincéves demokrácia, s nem ez az első eset, hogy hasonló ügy történik. Van rutinunk, hogy kell kezelni az ilyen ügyeket – mondta Orbán, hozzátette: jöttek már Magyarországra menedékkérelmi üggyel magas rangú vezetők, amiket a hatóságok elbíráltak.

Kifejtette: Macedónia az illegális bevándorlás szempontjából kulcsfontosságú ország, s az sem véletlen, hogy ilyen hevesen támadják a volt kormányfőt, aki kerítést húzott országa határára, hogy feltartóztassa a migránsokat.

Ismerem ezt az embert, nélküle nehezebb lett volna megvédeni Európát"

– fogalmazott Orbán. "Õ tartóztatta fel a bevándorlást a Balkánon, nélküle sokkal nehezebb lett volna megvédeni Európát. Úgy tekintettünk rá, mint egy szövetséges" – mondta. Orbán szerint rá is ugyanúgy vonatkozik egy tisztességes eljárás, mint a többi menedékkérőre.

Hogy miért kavar ilyen nagy port a Gruevszki-ügy?

Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök kifejtette: minden krimi izgalmas, így az is, hogy a volt macedón kormányfő hogy hagyta el az országot. De vannak érdekek: a Soros-hálózat Macedóniában nagyon tevékeny. Ebben az ügyben is ugyanazok szólalnak meg, mint akik támogatják a migrációt.

Árnyalt jogi megközelítést igényel a Gruevszki-ügy”

– fogalmazott a miniszterelnök, aki elmondta: a menedékkérelmi eljárást nem a kormány, hanem a hatóságok bonyolítják le, s most is ez történt. Nikola Gruevszki ellen bűnvádi eljárások vannak, s nagyon fontos, hogy ezeket a magyar kormány ne kommentálja – mondta. Hozzátette: bonyolult politikai játszmák zajlanak Macedóniában, s a bírósági ítéletek is ennek részesei.

Mi garantálni fogjuk a menekültstátuszt kapott emberek biztonságát”

– mondta a kormányfő.

Az ukrán-magyar viszonyról

Csekély eszközök állnak rendelkezésünkre”

– fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint "mi jó szándékúak voltunk eddig is", "mi segíteni próbálunk Ukrajnának", "területi integritásukat mi is követeljük Oroszországgal szemben", ennek ellenére ők mégis magyarellenes politikát folytatnak.

Mi mindenkinek segíteni akarunk, minket nem csak a nemzeti összetartozás vezényel, [...] de az ukránbarát álláspontra egy magyarellenes politikát kapunk cserébe”

– fogalmazott a kormányfő. Később elmondta: Ukrajna egy nehéz helyzetű ország, ahol jövőre elnökválasztás lesz. Ezért "felvettük a kapcsolatot minden párttal, reméljük, hogy magyarbarát politikát fognak folytatni" – mondta.

A közép-európai együttműködésről

Eddig volt a száz év magyar magány korszaka”

– kommentálta a közép-európai együttműködés korábbi időszakát a kormányfő, aki szerint a magyarokra a szomszédaink sokáig veszélyforrásként tekintettek.

Az elmúlt években viszont kiderült: ezen változtatni kell, kell az együttműködés. Ezt ismerte fel Szerbia, Horvátország és Szlovákia is. Románokkal bonyolultabb a helyzet – mondta, de ott is tapasztalható javulás. Hozzátette, a közös gazdaságfejlesztési programok nemcsak Magyarországnak és a mai államhatáron kívül élő magyaroknak jók, hanem a szomszédos államok nem magyar állampolgárainak is.

Aki a magyarokkal együttműködik, az jól jár”

– fogalmazott a kormányfő.

Budapestről

A miniszterelnök kitért a múlt szombati megállapodásra is, mely Budapest és a kormány között jött létre. Mint mondta: a magyar gazdaság lendületben van, és ebből Budapest is profitálhat az elkövetkezendő években. A miniszterelnök szerint a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa sokat segíthet Budapesten, s bízik abban, hogy a kormány és a főváros közösen jobb döntéseket fog hozni, mint külön-külön. Tarlós István főpolgármester pedig jogokat szerzett Budapestnek ezzel a megállapodással.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére