Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Schöpflin: a nyugati média csak az ellenzéktõl szerzi az információit

888.hu

2018.05.03. 14:10

A Deutsche Welle Schöpflin Györggyel, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselõjével készített interjút.

A Deutsche Welle Schöpflin Györggyel, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőjével készített interjút.

A riporter, Michel Friedman az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által készített, a magyar választásokról szóló jelentésről kérdezte az EP-képviselőt. Schöpflin kiemelte, hogy a választás tisztasága egyáltalán nem kérdőjeleződött meg. A jelentés egyes, kedvezőtlen állításaira úgy reagált, hogy ezek a nyugati mainstream sajtóban napvilágot látott állításokat hangoztatták.

Azt gondolom, hogy a szokásokhoz híven [az EBESZ] olyan elképzelésekkel érkezett Magyarországra, amelyeket a nyugati médiából szedtek. A nyugati média pedig csak az ellenzéktől szerzi az információit [a magyarországi helyzetről]"

– mondta a képviselő, kiemelve, hogy az újságírók egy része elfogult, nem objektív.

Szijjártó Péter korábban szintén nyilatkozott az EBESZ jelentéséről: "Az EBESZ-nek semmilyen lehetősége, jogosítványa nincs, hogy politikai szempontból vizsgáljon egy választási kampányt. Az EBESZ valamilyen kormánypárti médiatúlsúlyról beszélt, holott vasárnap a internetes politikai hírek 90 százaléka arról szólt, hogy Orbán Viktor kormánya megbukott, a Fideszben óriási feszültség van, óriási bukás lesz" – mondta a külgazdasági és külügyminiszter, majd hozzátette: "az EBESZ-nek talán jobb tolmácsokat kellene alkalmaznia." Bővebben itt.

A DW újságírója kiemelte, hogy a kampány legfontosabb témája a migráció volt. A riporter különösnek találta, hogy a kisszámú Magyarországon letelepedni akaró külföldi állampolgár ellenére ez a téma került fókuszba. A riporter megjegyezte, hogy különösen muszlim bevándorlókat nem szeretnének látni Magyarországon – legalábbis a kormányzó párt kommunikációja szerint.

Nem tudjuk pontosan hány muszlim telepedne le nálunk, de nem is igazán akarjuk kideríteni"

– mondta Schöpflin, utalva ezzel arra, hogy Magyarország nem a migránsok befogadásában, hanem a folyamat megállításában érdekelt.

A riporter arról is kérdezte a képviselőt, hogy egyetért-e a "megszállás" szóval, amelyet kormánypárti politikusok többször is használtak a kampány során.

2015-ben nagyszámú migráns érkezett Magyarországra, akik nem kérdezték meg a hatóságokat, hogy bejöhetnek-e és átvándoroltak az országon. Ez traumatikus volt. Ez egy olyan emberáradat volt, akiknek fogalmuk sem volt, hogy mit csinálnak. Ha ezt inváziónak akarjuk hívni, akkor hívhatjuk inváziónak. Áradatnak is nevezhetnénk. Mindenféle metaforát használhatunk – mondta a magyar politikus.

A riporter szerint a "muszlim invázió" kifejezés vallási diszkrimináció, azonban Schöpflin erre az emberi méltósággal kontrázott, mondván, a magyaroknak a méltósághoz való jogát épp annyira figyelembe kéne venni, amennyire a muszlimokét.

Az újságíró egy 2016-os Twitter-posztjáról is kérdezte a politikust, amelyben viccelve azt javasolta, hogy ha disznófejet tennének a határkerítésre, akkor az távol tartaná a migránsokat. Michel Friedman közölte, hogy ez nemcsak a muszlimoknak, hanem a zsidó közösségnek is sértő volt – előhúzva ezzel az antiszemitizmus kártyáját.

Nézze, ha Magyarországra jön, akkor azt fogja látni, hogy az emberek disznóhúst esznek. Vigyázat!"

– viccelt Schöpflin. Komolyabbra fordítva a szót elmondta, hogy az Orbán-kormány volt az első a magyarországi kormányok sorában, amely elismerte, hogy a magyar állam is felelős a holokausztért.

Schöpflin kiemelte, hogy a disznófejek kapcsán csak viccelt, ez egy "gondolatkísérlet" volt.

Sokan mindezt komolyan vették és sok gyűlölködő e-mailt kaptam. Mostanra egy szomorúbb, de okosabb ember lettem"

– mondta. A képviselő hozzátette, hogy azokat befogadja Magyarország, akiket valóban üldöznek, ám a gazdasági migránsokat nem.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére