Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Semmilyen olyan javaslat nem elfogadható, amely veszélyeztetik az energiabiztonságot”

888.hu/MTI

2022.10.18. 20:45

A csütörtökön kezdődő, kétnapos EU-csúcson az energiaügyi kérdésekben Magyarország határozott álláspontot fog képviselni, a kormány számára ugyanis a magyar emberek, a magyar háztartások védelme a legfontosabb – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Luxembourgban.

 

Varga Judit az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette,

 

Európa jelenlegi energiafüggőségére az egyetlen válasz csak az energiabeszerzés diverzifikációja lehet.

 

A korábbi, keleti irányú energiafüggőséget nem szabad egy másirányú energiafüggőségre váltani. A függőséget csak függetlenségre szabad felcserélni, ennek egyetlen útja pedig a diverzifikáció. Az energia nem származhat egyetlen forrásból, egyetlen kontinensről, vagy egyetlen egy országból – emelte ki.

Az igazságügyi miniszter az Európai Bizottság kedden közzétett energiacsomagjával kapcsolatban azt mondta, noha a javaslatok az energiabiztonságot kívánják szolgálni, maguk az előterjesztések ellátási krízishelyzetet is okozhatnak. Szavai szerint a vonatkozó jogszabályok meghozatalához meg kell várni az uniós tagállamok vezetőinek iránymutatását és egyértelművé kell tenni, hogy semmilyen olyan javaslat nem elfogadható, amelyek esetében, hatásvizsgálatok hiányában nagy a bizonytalanság, illetve egyértelműen veszélyeztetik egyes országok energiabiztonságát. Ezzel összefüggésben fontosnak nevezte, hogy akár szankciós politikai, akár energiaügyi kérdésben mindenek előtt részletes és pontos, tagállamokra lebontott hatástanulmány szülessen, és csak ennek eredménye szerint hozzon döntéseket az unió.

Az ülés témáit ismertetve, a Lengyelországgal szemben öt évvel ezelőtt indított jogállamisági eljárással kapcsolatban közölte, a felvetődött problémákról csak alkotmányos párbeszéd lenne elképzelhető, hiszen gyakran nemzeti jogterületeket érintő kérdések kerülnek elő. A kettős mérce elkerülése is fontos lenne – figyelmeztetett.

 

A jelenlegi helyzetben arra kellene összpontosítani, miként lehet sikeressé tenni a tagállamokat, hogy együtt erősebbek lehessünk, és nem versenyhátrányt okozni Európa egyik legnagyobb tagállamának az uniós források visszatartásával.”

– fogalmazott.

 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Varga Judit hangsúlyozta, Magyarország a tűzszünet és a béketárgyalások megkezdését sürgeti, ahogy Európa és a tagállamok is a feszültség csökkentésében érdekeltek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére