Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Spéderék titkolják, de nem tudni miért

888.hu

2016.06.07. 15:28

Habár a történet szereplõi továbbra is titkolják, a Mandiner kiszámolta, mennyibe kerülhetett Spéder Zoltánnak a Magyar Posta pénzszállító cégének részleges megvásárlása.

Május közepén Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója még nagy elánnal nyilatkozott a napi.hu-nak a cég legújabb húzásáról: az MPT Security, amely a posta számára végzett pénzszállítási és őrzés/védési feladatokat, a Takarékbank Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. 40, illetve 10 százalékos tulajdonába került. Mindkét cég Spéder Zoltánhoz, az Index tulajdonosához köthető.

Három héttel később a vezérigazgató már inkább kitért a Mandiner kérdései elől. A lap ugyanis az adás-vételi dokumentumokat szerette volna látni elsősorban, valamint arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyiért sikerült értékesíteni a biztonsági cég felét. Szarka Zsolt üzleti titokra hivatkozva megtagadta az adatok nyilvánosságra hozását – annak ellenére, hogy "bírósági ítélet van róla: a vételár közérdekű adat".

A biztonsági cég eladását leginkább az indokolta a vezérigazgató szerint, hogy jelentősen csökkent a posta által megrendelt munkák száma, így az MPT évről évre kevesebb nyereséget termelt. Az ok egyszerű: a bankkártyás fizetés egyre népszerűbb, csökkent a készpénzforgalom, emiatt csökkent a cég által elvégzendő feladatok száma, hiszen kevesebb pénzt kellett szállítani. Az eladás miatt a cég számára hozzáférhetővé vált a takarék-rendszer és az FHB jelentette piac, emiatt az MPT újra nyereséget tudott termelni. Szarka szerint a várt 60 milliós nyereség helyett, idén mintegy 300 millió forint lesz a cég nyeresége.

A kérdés az, hogy ha ilyen sikeres volt üzlet, akkor miért kell titkolózni az árat illetően? Érdekes fejlemény volt, amikor az FHB egy Spéder-közeli cégnek adott el egy darab részvényt. Erre a Postának elővásárlási joga volt és az MPT alapszabálya szerint írásbeli hozzájárulást is kellett volna adnia a tranzakcióhoz.

Hogy pontosan mi volt a tranzakció célja, egyelőre nem világos, az azonban egészen biztos, hogy az ügyletet nem óhajtották a nyilvánosság orrára kötni. Az MPT február 25-i alapszabály-módosításába nem írták bele az új részvényest – írta a Mandiner.

A vételár titokban tartása azért furcsa, mert a cégek beszámolóiból ez világosan kiderült: az MPT Security 50%-os értéke, amely a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. 2015. évi éves beszámolójának kiegészítő mellékletében található, 1,548671 milliárd forint.

Egyelőre nem világosak Spéder szándékai a postai cégek bevásárlásával kapcsolatban. Elképzelhető, hogy csupán befektetési céllal vásárolt részesedéseket ezekben a cégekben, de emellett más stratégiai célok is a szeme előtt lebeghetnek.

(Mandiner)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére