Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: kiemelt jelentõsége van a Kínával való együttmûködésnek

Bertha László

2016.11.05. 14:08

A Kína-Kelet-Közép-Európa csúcs keretében megállapodásokat írt alá Magyarország és Kína a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításához kapcsolódóan - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.
RIGA, 14:08

A Kína-Kelet-Közép-Európa csúcs keretében megállapodásokat írt alá Magyarország és Kína a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításához kapcsolódóan – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

Szijjártó Péter a jelenlévő újságíróknak kiemelte, hogy Magyarország és Kína kapcsolata újabb mérföldkőhöz érkezik, mert ma olyan megállapodásokat írnak alá, melyek nyomán az első, határokon átívelő, kínaiak által finanszírozott közép-európai beruházás jön létre.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Közép-Európa szempontjából azért kiemelt jelentősége az együttműködés Kínával, mert a térségnek mindig stratégiai hátrányt jelentett, hogy itt az észak-déli irányú infrastruktúra nem annyira fejlett, mint a kelet-nyugati irányú. Ez stratégiai hátrány Európának, és az EU mindeddig nem tudott olyan fejlesztési forrásokat megnyitni, amelyek által a közép-európaiak ezt orvosolhatták volna.

Ma alá is írják azt a megállapodást, mellyel a MÁV megbízza azt a kínai-magyar vegyesvállalatot, amely felelős lesz a Budapest-Belgrád vasútvonal modernizációjának lebonyolításáért. Ezt a vegyesvállalatot magyar és kínai vasúttársaságok hozták létre, és azzal, hogy a MÁV megbízza ezt a céget, az uniós követelményeknek és jogszabályoknak is megfelelnek, így az EU folyamatban lévő vizsgálata során megfelelő válaszokat adhatnak az uniós intézményeknek – mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy aláírják a finanszírozási tárgyalások megkezdéséről szóló megállapodást is. A kínai féllel sikerült megállapodni abban, hogy a beruházáshoz nyújtandó hitel feltételei szoros összefüggésben lesznek a magyar vállalati részvétel arányával, hiszen az a cél, hogy magyar cégek minél nagyobb arányban vehessenek részt a beruházásban, hogy annak nemzetgazdasági hasznát maximalizálhassák.

Orbán Viktor és Szijjártó Péter a Huawei vezetőivel is egyeztetett Rigában. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan az egyeztetésekkel kapcsolatban az MTI-nek elmondta, hogy a találkozón részt vett Tang Hsziao-ming, a cég régiós elnöke, valamint a Huawei magyarországi leányvállalatának a vezérigazgatója is.

A megbeszélés fő témája a kormány Digitális jólét programja volt, arról volt szó, hogy a Huawei hogyan tud részt venni ebben, miként tudja felhasználni jelentős globális tapasztalatait, amelyeket hasonló projektek végrehajtásában szerzett.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére