Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga Judit: Nőnek lenni mindig bátor vállalkozás

888, MTI

2021.03.08. 18:00

Nőnek lenni a történelem során mindig bátor vállalkozás volt, akkor is, amikor a nők az egyenlő bérekért és a választójogért szálltak síkra, és napjainkban is, amikor a választás szabadságát már élvezve kell zsonglőrködni a család és a munka között – mondta az igazságügyi miniszter hétfőn egy nőnapi konferencián.

Varga Judit a Fiatal Családosok Klubja, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület és a Magyar Női Unió „Tisztelet a nőknek!” című online tanácskozásán arról beszélt, hogy „a nőiesség és a klasszikus női karakterjegyek kezdenek megfakulni és eltűnni a globális trendek forgatagában”. Hozzátette: sokan vannak azonban, akik kitartanak a lecserélhetetlen női értékek mellett, vállalják a gyengédséget, a gondoskodást, az együttérzést, és így próbálnak egy jobb világot teremteni.

A miniszter fontos kormányzati célkitűzésnek mondta a családok és a nők védelmét, és közöttük is kiemelten azok segítését, akik áldozattá válnak vagy válhatnak.

Varga Judit a testi és lelki bántalmazás elleni fellépést fókuszba állító konferencián hangsúlyozta: folyamatosan fejlesztik az áldozatsegítés rendszerét, melynek – a civil partnerekkel együtt – már széles eszköztára van.

Utalt arra, hogy a kormányzati munkamegosztásban az Igazságügyi Minisztérium feladata felkészülni azokra a nehéz helyzetekre, „amikor a baj már bekövetkezett”. Mint mondta, kötelességük, hogy a leggyorsabban és a legközvetlenebb módon elérjék azokat, akiknek szükségük van a segítségükre.

Emlékeztetett arra, hogy

áldozatsegítő központok már öt vidéki városban és a fővárosban nyújtanak segítséget a bűncselekmények áldozatainak.

E központok a hozzájuk fordulókat – a hivatali környezettől merőben eltérő – nyugodt körülmények között fogadják, és ott mindenki személyre szabott segítséget és szolgáltatást kap – fűzte hozzá.

Varga Judit kiemelte: az áldozatsegítéssel kapcsolatos szolgáltatások – a rászorultság vizsgálata nélkül – térítésmentesek. Közölte, az áldozatsegítő központok hálózatát dinamikusan fejlesztik, a cél az, hogy 2025-re minden megyeszékhelyen fizikailag is elérhető legyen a szolgáltatás.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára azt mondta,

a család a társadalom alapegysége, ezért erős családok kellenek, mert nélkülük nincs erős közösség, falu vagy város, és nélkülük nincs erős ország vagy nemzet sem.

Az a gondoskodás és összetartó erő, amit a nők a családoknak tudnak nyújtani, képessé teszi az országot arra, hogy erős legyen – mondta.
Az államtitkár a nőknek a munka világában betöltött szerepéről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy

Magyarországon a vezető pozícióban lévő személyek 40 százaléka nő, és 30 százaléka a cégvezetőknek nő.”

Ez a szám európai szinten kiemelkedő – fűzte hozzá.

Kifejtette, hogy a kormánynak nem tiszte a nők helyett dönteni a család és munka világának kérdéseiben, ugyanakkor segítenie, támogatnia kell döntéseiket, és biztonságot kell adnia számukra, akár családot vállalnak, akár dolgoznak.

Közölte, a nők anyagi biztonságához egyebek mellett a családtámogatási rendszerrel, a járulék- és adókedvezményekkel járulnak hozzá, míg a bűncselekmények áldozatává váló nők „személyes” biztonságához az áldozatsegítő rendszer fejlesztésével.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója azt mondta, konferenciájukkal „a női nem egyediségére” és azokra az értékekre kívánják felhívni a figyelmet,

melyeket a női entitás hordoz a családokban, a társadalomban, és amelyek legjobban férfitársaink egyediségével közösen, egymást tisztelve, támogatva tudnak kiteljesedni”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére