Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A románbérenc ballib média ismét felült az álhírvonatra

Horváth József György

2018.10.30. 18:35

A hontalan, balliberális firkászhad - a 444-tõl kezdve egészen az Indexig - átvette az mfor.hu "gazdasági hírportál" román minimálbérrel kapcsolatos kacsáját. Természetesen nem igaz, hogy a román minimálbér magasabb lenne a magyarnál.
Mi az igazság? Nettó értéküket tekintve a magyar minimálbér idén kb. 18%-kal előzi a románt.

A Menedzsment Fórum kedden azzal az álhírrel szemetelte tele az internetet, hogy "a román minimálbér leelőzi a magyart". A balliberális média természetesen egyből ugrott az álhírre, és örvendezve hozták címlapon az orbitális fake newst.

Az alaphírről annyit, hogy szerzője már a leadben elismeri, hogy hazudik a cikk címében. Cím: "Ez is eljött: leelőzi a román minimálbér a magyart". Erre jön a lead: "Lehet már a héten lehagyhatja a Romániában érvényes minimálbér a magyart."

"LEHET"! Na persze, csak a balliberális nemzetrontók vágyálmaiban.

Az egész cikkben keverednek a fogalmak, keverik a szezont a fazonnal, a bruttó és a nettó minimálbér fogalmát összemossák, sőt ide veszik a vásárlóerőt is. A ballib médiahad nagy izgalmában természetesen az mfor.hu egyik állításának sem járt utána, így az eredmény ismételten: pofára esés. Ugyanis valljuk be, kevés értelme van összevetni a bruttó béreket a vásárlóerővel, hiszen csak a nettó minimálbért lehet elkölteni a boltokban.

Ha már itt tartunk: csak idén több mint 7 százalékkal nőtt a vásárlóerő Magyarországon, míg az európai növekedési átlag 2,5 százalék. Természetesen ebben is előzzük Romániát.

2018-ban Romániában a nettó minimálbér a bruttónál sokkal kisebb mértékben nőtt. Ennek oka, hogy a bérre rakódó munkáltatói járulékok csaknem teljesen megszűntek, és ezt a közterhet a munkavállalói járulékok vették át. Vagyis a bruttó minimálbér emelkedésének egy része egyszerűen a bruttó minimálbér adótartalmának emelkedését jelentette. Romániában több mint 30%-kal nőtt a bruttó minimálbér 2018-ban. Ennek következtében a bruttó minimálbér tekintetében – vásárlóerő-paritáson – Románia immár megelőzi Csehországot, Szlovákiát, sőt Portugáliát is, ez azonban az Origo információi szerint lényegében fiktív növekedés. Ebből a növekedésből ugyanis a munkavállalók alig éreznek valamit.

A nettó minimálbér tekintetében Magyarország továbbra is érdemben, 18% körüli mértékben megelőzi Romániát.

 

A fenti ábrából jól látható, hogy 2019-ben hiába növekszik a romániai bruttó minimálbér az idei magyar bruttó minimálbér fölé, a nettó így sem fogja elérni még az idei magyarországi szintet sem. Arról nem is beszélve, hogy magyar minimálbér jövőre is emelkedni fog.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére