Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ez az elõnye, ha Putyin az apósod

888.hu

2016.01.11. 22:18

Nyilván vannak hátrányai annak, ha a világ egyik legbefolyásosabb embere az apósod. Az elõnyét már tudjuk: 1,75 milliárd dollár olcsó hitel az államtól.

Putyin kisebbik lánya jókora hozományt kapott. Megkésve és áttételesen persze, hiszen a fent említett 1,75 milliárd dollárt nem Jekatyerina Tyihonova, és még csak nem is férje, Kirill Samalov kapta. A pénz, ami amúgy is hitel, a Szibur nevű, petrolkémiai vállalat kapta, amelyben Putyin vejének is komoly tulajdonrésze van. A forrás az államtól, illetve az állami vagyonalaptól jön, hogy a Szibur a szibériai Tobolszkban új gyárat építhessen.

A nagyszabású stafírungot a Reuters szúrta ki; a piacinál mintegy 5 százalékkal alacsonyabb, mindössze 2 százalékos kamat-feltételre lettek figyelmesek, a vállalatok ugyanis ennél jóval drágábban, legjobb esetben is csak 7 százalékra tudnak forrást szerezni a piacon.

Samalov 2013-ban vette el Jekatyerina Tyihonovát, Vlagyimir Putyin inkognítóban élő kisebbik lányát. Házasságkötésük után Samalov részesedése a Sziburban a korábbi ötszörösére emelkedett; 21,3 százalékos tulajdonrészével (ami jelenleg, a beruházás megindítása előtt 2,85 milliárd dollárt ér) Putyin sógora a második legnagyobb tulajdonrészese jelenleg a vállalatnak. Tyihonova a Moszkvai Állami Egyetem (Lomonoszov) tudományos tanácsának tagja, korábban pedig  az akrobatikus rock and roll sportág nemzetközi szövetségének alelnöke volt. Samalov előtt Ivan Klimovval, a Nemzeti Intellektuális Fejlesztési Alapítvány kuratóriumának egy tagjával járt. Nemrég a Lomonoszovon is nagyszabású fejlesztést jelentettek be:  1,7 milliárd dolláros ingatlanberuházással bővítik az egyetemet.

Azt a Sziburnál sem tagadják, hogy "kedvező feltételek" mellett jutottak hozzá a hitelhez, ám arról nem tudnak, hogy Samalov a részvényesük lenne, vagy ha mégis, hát arról aztán biztos nem hallottak, hogy Samalovot rokoni szálak fűznék Oroszország első emberéhez. Különben is, mondják, a hitelfelvétel előtt minden szükséges vizsgálaton átestek, és a törvényeknek megfelelően jártak el. Sima liba.

Az már csak hab a tortán, hogy a nemzeti vagyonkezelő tavaly év végéig nem is támogatta az olajipari beruházásokat; a 72 milliárd dolláros alapból út- és vasútépítéseket, illetve atomenergetikai fejlesztéseket finanszíroztak. Októberben azonban Dimitrij Medvegyev miniszterelnöki határozattal módosította az alapkezelő szabályzatát, kiegészítve azt egy olyan passzussal, amely lehetővé tette a Szibur támogatását is (a kormányfő érve szerint a beruházás 15 ezer új munkahelyet teremt majd).

A Szibur szibériai projektjét egyébként 9,5 milliárd dollárra tervezik, és a várakozások szerint a "legnagyobb modern petrolkémiai létesítmény lesz Oroszországban", ami a szibériai földgáz feldolgozásával jelentősen csökkentheti az oroszországi importkényszert. Az orosz állami forrás mellett a cég 3,3 milliárd dollár hitelt vett fel európai bankoktól.

Kirill Samalov apját, Nokolajt az Egyesült Államok az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetésekor tiltotta az országból, arra hivatkozva, hogy régi jó barátja az elnöknek, és hasznot is húzott az oroszországi döntéshozókkal való kapcsolataiból. Fia nincs az Egyesült Államokból kitiltottak listáján.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére