Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsony a bideni úton jár: kerüli a sajtót, nem válaszol a kérdésekre

Filipp Dávid

2021.06.09. 18:15

Feltűnően sok a hasonlóság Karácsony Gergely főpolgármester és Joe Biden amerikai elnök kampánya között. Azt leszámítva, hogy mindketten alkalmatlanok a város-, illetve országvezetésre, valamiért egyaránt irtóznak az újságíróktól.

Újságírói és politikai körökben egyre gyakrabban lehet hallani azt a pletykát, hogy amerikai kampánytanácsadók intézik Karácsony Gergely imázsépítését.

Valljuk be nyugodtan, hogy a hasonlóság Joe Biden és KariGeri között több mint feltűnő.

A XXI. Század Intézet már május végén egy elemzésében felhívta erre a figyelmet. Mint írták, az amerikai és a spanyol populista baloldal kampányszlogenjeit másolva jelentette be Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelöltségét. Mesterséges imázst építettek fel neki az amerikai demokrata körökből érkező kampánytanácsadók, a fő cél az őszinte, esetlen, de emberséges és így szerethető jelölt képének kialakítása.

Arra is utaltak, hogy a Karácsony Gergely által beharangozott 99 Mozgalom jelmondatai az elmúlt években már a világ több pártjának és mozgalmának üzenetei közt megtalálhatók voltak. A leginkább ismert ezek közül a 2011-ben az USA-ban megjelent Occupy Wall Street nevű antikapitalista mozgalom volt, amelynek a „Mi vagyunk a 99%” mottója szinte teljes mértékben megegyezik a „Mi vagyunk a 99 Mozgalom!” szlogennel.

De úgy tűnik, az amerikaiak még arra is figyelnek, hogy Karácsony hasonlítson is Bidenre.

Minden bizonnyal mindenkinek beleégett a retinájába az a kép, amelyet a főpolgi a Facebook-oldalán osztott meg, és egy olyan ingben van, amelyet állítólag a felesége turkált.

Na már most, Biden 2017-ben tűnt fel az InStyle magazinban, és a demokrata politikus akkor véletlenül pont úgy pózolt, ahogy Karácsony Gergely tette most.

De a legnagyobb hasonlóság mégis az, hogy mennyire rettegnek mindketten a sajtótól.

A múlt hétvégén rendezett baloldali tüntetés után arról szólt a fáma, hogy Karácsony nemzetközi sajtótájékoztatót tart ezen a hétfőn. Persze ebből semmi nem lett, ráadásul közben kiderült, hogy a főpolgármester csak a baráti sajtó előtt mer megszólalni.

Vasárnap Karácsony Gergely egy „online sajtótájékoztatót” tartott többedmagával, amelyen nem lehetett kérdezni, a rendezvény helyszínét pedig nem is közölték, csak egy szűk körnek szólhattak, hogy lesz ilyen esemény.

Az eseményt az MTI-ben is meghirdették, de arról nem szólt a közlemény, hogy személyesen is ott lehet lenni, ám az RTL Klubnak és az ATV-nek ez valahogy mégis sikerült.

A fake news tájékoztatón ott volt Tordai Bence, Berg Dániel és Fekete-Győr András is. Amikor a kérdésekre került a sor, az élő közvetítést megszakították.

Ráadásul amióta kiderült, hogy Karácsony nem beszél angolul, nagyon felpörgött a sajtó előli menekülés.

Menekül itt:

És itt:

És itt:

És akkor lássuk Bident.

A demokrata párti politikus gyakorlatilag a pincéjéből vitte végig az elnökválasztási kampányát, előre megbeszélt interjúkat adott, előre megbeszélt kérdésekre válaszolt (már ha képes volt rá).

Ha valaki kérdezett volna, lelépett.

Attól sem riadt vissza, hogy megmondja a riportereknek, hogy nem válaszol:

Volt példa olyanra is, hogy 84 napon keresztül nem tartott sajtótájékoztatót.

Biden bujkálása még az egyébként baráti hozzáállást tanúsító CNN-nél is kiverte a biztosítékot, elemző cikkükben arról értekeztek tavaly augusztusban, hogy már nagyon ideje lenne, ha válaszolna az újságírói kérdésekre.

Mindenesetre ezt a szokását Joe Biden megtartotta azután is, hogy elnök lett. Az első sajtótájékoztatóját március 25-én tartotta, a demokrata párti politikus ezzel az első olyan elnök lett az elmúlt 100 évben, aki hivatali idejének első 49 napjában nem állt ki a sajtó elé. Amikor ezek az adatok előkerültek, a Rasmussen felmérése szerint az amerikaiak 52 százaléka aggódott amiatt, hogy az elnök ezt nem tette meg.

Volt tehát kitől tanulnia Karácsony Gergelynek, de ne feledkezzünk meg egy igen fontos különbségről a két politikus között:

Álmos Joe beszél angolul, KariGeri nem.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére