Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A híres baloldali napilap szerint hosszú távon kifizetõdõ a migránsok befogadása

Horváth József György

2016.05.19. 07:18

A tavaly Európába érkezett menekültek befogadásának gazdasági haszna már öt éven belül csaknem kétszeresen meghaladhatja a költségeket - áll egy új elemzésben, amelyet a The Guardian baloldali brit napilap online kiadása ismertetett szerdán.

A tanulmányt Philippe Legrain brit közgazdász, az Európai Bizottság előző elnöke, José Manuel Barroso volt gazdasági tanácsadója állította össze.

Legrain számításai szerint a tavaly érkezett migránstömeg befogadása 2015 és 2020 között 69 milliárd euróval növeli az érintett európai országok közadósság-állományát, viszont ugyanebben az időszakban 126,6 milliárd eurót ad hozzá az összesített nominális hazai össztermékhez (GDP).

A menekültek befogadására fordított egy eurónyi befektetés csaknem két euró gazdasági hasznot hajt öt éven belül"

- áll a The Guardian által idézett tanulmányban, amelyet a lakhelyükről elűzött emberek megsegítésére alakult Tent (Sátor) alapítvány és az Open Political Economy Network nevű új kutatóműhely közösen hozott nyilvánosságra.

Legrain, aki a neves londoni közgazdaságtudományi egyetem, a London School of Economics előadója, a The Guardiannek elmondta:

a legközkeletűbb tévedés az, hogy a menekültek terhet jelentenek, és még azok is ebben a tévhitben élnek, akik egyébként pártolják a menekülők befogadását"

A közgazdász szerint azonban a menekültek befogadásának kedvező gazdasági hatásait gyengítheti, ha Európa nem gyorsítja fel integrálásukat a munkaerő-állományba. A menedékkérőknek már folyamodványuk elbírálásának idejére lehetővé kellene tenni, hogy munkát vállaljanak, emellett sürgősségi alapon nyelvtanulásukat is meg kell oldani, és olyan térségekben kell letelepíteni őket, ahol több a munkalehetőség, nem pedig ott, ahol a legolcsóbb az elszállásolásuk - érvelt a brit lapnak nyilatkozva Legrain.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére