Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért piros a pápa cipõje?

Horváth József György

2015.09.20. 15:04

A pápa hétfõn Amerikába érkezik, ezért a washingtoni sajtó áradozik a biztonsági óvintézkedések tökéletességérõl. Addig is összeválogattunk 8 olyan tényt, amit biztos nem tudtál a pápákról.

1. A pápának nincs egy vasa se!

A pápai eskü letétele után az újdonsült pápa nem rendelkezhet anyagi javakkal. Ennek értelmében a pápa teljesen nincstelen. Szükségleteinek kielégítéséről az egyház gondoskodik. Ezzel szemben az egyház fejeként ő dönt annak pénzügyeiről.

2. Hetente hányszor gyón a pápa?

Bármennyire is szent emberek a pápák, nekik is kötelező a gyónás. II. János Pál és XVI. Benedek hetente egyszer gyónták meg bűneiket, míg egy mezei katolikus átlagban évente, vagy csak valamilyen főbenjáró bűn elkövetése után ül gyóntatószékbe. Vajon mit követhetnek el ezek a pápák hetente, hogy ilyen sűrűn járnak?

3. Érdekes pápai foglalkozások:

XVI. Benedek pápa a Hitlerjugendben tett szolgálata alatt tankcsapdák felállításával foglalatoskodott, Ferenc pápa pedig kidobóemberként dolgozott egy buenos airesi szórakozóhelyen, még jóval a papi hivatás felvétele előtt.

4. Ki gyártja a pápamobilt?

A pápa első számú járgánya a biztonsági üveggel ellátott popemobil. Bár II. János Pál Pápa nem szerette, hogy ilyen becenevet aggatnak a kocsijára, mégis rajta ragadt. A történelem során a legtöbb popemobil Mercedes gyártmány volt. Ezt a hagyományt Ferenc pápa törte meg, mikor egy Jeep Wrangler-rel vonult fel Ecuadorban.

5. Sohasem volt még balkezes egyházfő.

A történelmi feljegyzések alapján eddig minden pápa jobbkezes volt. Ebben nagy szerepet játszanak az egyházi szokások is. Régen minden ifjú balkezes papnövendéket átszoktattak  jobbkezes írásra.

6. Hány évesen lehet valaki pápa?

Ez hivatalosan meghatározva a klérus által. Az egyház szabályozása szerint papi hivatalt csak 25 évüket betöltött férfiak vállalhatnak, ami így a pápává válás kori szabályozását is érintheti. Ennek ellenére, XII. János 18 éves volt mikor pápává avatták. A pápává válásnak írottan nincs felső korhatára sem. X. Klementet például 80 évesen választották pápává.

7. Hány nyelvet kell beszélnie a szentatyának?

A vatikáni ügyintézés és az egyház hivatalos nyelve a latin, így az alap. Mivel a pápa egyben Róma püspöke is, ezért olaszból is perfektnek kell lennie. II. János Pál pápa például 12 idegen nyelven beszélt még a lengyel mellett. XVI. Benedek öt nyelvet, míg Ferenc pápa nyolc idegen nyelvet beszél az anyanyelvén kívül.

8. Miért piros a pápa cipője?

Ezzel a szokással a mindenkori pápa a mártírok véráldozatának tiszteleg. A hagyománnyal először II. János Pál szakított, mikor a piros helyett barna cipőket húzott. XVI. Benedek visszahozta a piros cipő divatját, de nem tartott sokáig, mert Ferenc pápa ismét szakított a hagyománnyal, mikor cipészével fekete cipőket készíttetett.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére