Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mindenki jól járt az adócsökkentésekkel

Bertha László

2017.09.11. 00:01

Az Orbán-kormány intézkedésének köszönhetõen a korábbiakhoz képest kevesebb mint felére mérséklõdött az adóelvonás mértéke, így jóval több pénz maradt és marad ma is az emberek zsebében. A 2010 elõtti kormányok többkulcsos adórendszere egyenlõtlenül sújtotta a munkából élõket.

A 2010 előtti szocialista-liberális kormányok által alkalmazott többkulcsos személyi jövedelemadó-rendszer egyenlőtlen közteherviselést rótt a munkából élő emberekre. 2010-ben az szja felső kulcsa havi bruttó 328 ezer forint felett 32 százalék volt, ami közel negyedmillió adózót érintett, míg a minimálbér nem adózott. Az úgynevezett szuperbruttó bevezetésével pedig még a munkáltató által fizetett 27 százalékos adó (akkori nevén társadalombiztosítási járulék) után is kellett fizetni személyi jövedelemadót.

A kormányzat ennek vetett véget a 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével, amelyet később a jelenlegi 15 százalékos szintre csökkentett. Ennek eredményeként az adóelvonás mértéke a korábbiakhoz képest kevesebb mint felére mérséklődött, miközben 2017-ben már közel 150 milliárd forinttal több szja-bevétel folyt be az államkasszába, mint 2010-ben.

Az első Fidesz-kormány által 1999-ben bevezetett családi adókedvezményt az MSZP 2006-ban jelentősen csökkentette. Csak azokat a családokat részesítette kedvezményben, amelyek legalább három gyermeket neveltek, és azokat is csak gyermekenként maximum havi 4000 forintos összegben. 2010-ben, a kormányváltáskor az egy- és kétgyermekes családok semmilyen kedvezményt nem kaptak.

Ezzel szemben a Fidesz–KDNP-kormány szerint a családok kiemelt támogatása a magyar gazdasági modell egyik alappillére. Ezért vezette be a családi adókedvezmény rendszerét, amelynek köszönhetően jelenleg az egy gyermeket nevelők havi 10 ezer, a kétgyermekes családok havi 30 ezer, míg a háromgyermekesek 100 ezer forintnyi adókedvezményben részesülnek.

Míg a szocialista kormányzás utolsó évében a munkáltatói adó 27 százalék volt, addig a 2016-ban elfogadott többéves bérmegállapodásnak köszönhetően ez az idei évre 22 százalékra csökkent, jövőre pedig csupán 20 százalék. A Fidesz-kormány a társasági adót is jelentősen mérsékelte, egykulcsossá alakította, amely ettől az évtől 9 százalékos. Ez a legalacsonyabb ilyen jellegű adókulcs az Európai Unióban.

Csökkent a társasági adókulcs is

A vállalkozások már 2010 nyarától jelentős adócsökkentésben részesültek. A korábbi kedvezményes, 10 százalékos társasági adókulcsot már nemcsak 50 millió forintig és feltételekhez kötve, hanem 500 millió forintos adóalapig lehet alkalmazni.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére