Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rejtélyes sugárzás terjed Európában

888.hu

2017.02.22. 17:29

A kutatók rejtélyes sugárzást figyeltek meg Európa-szerte, azonban a jelenség okát eddig nem tudták kideríteni.

A sugárzás forrása egy mesterségesen létrehozott elem, a jód 131-es izotópja, amelyet kis mennyiségben ki tudtak mutatni a kutatók az egész kontinensen. Először Norvégiában mutatták ki január elején a sugárzó izotóp jelenlétét, ám azóta az egész kontinensen észlelték.

Annak ellenére, hogy a kutatók már több mint egy hónapja kimutatták Norvégiában a sugárszennyezés tényét, csak az elmúlt napokban hozták nyilvánosságra azt. Ez azért történhetett meg, mivel a szakemberek a mai napig sem tudták megállapítani, hogy mi a sugárzó anyag forrása, és az hogyan terjedt el a kontinensen.

A jód 131-es izotópja többnyire más sugárzó elemekkel együtt keletkezik. Mivel ennek az anyagnak kevés a felezési ideje, ezért gyanítható, hogy nemrég került a természetbe az anyag.

Felezési idő: egy anyagban található radioaktív atomok felének elbomlási ideje. A jód-131 esetében ez 8 nap, ami nagyon rövid időnek számít. A rádium felezési ideje 1580 év.

Az nem világos, hogy a jód 131-es izotópja hogyan került a természetbe. Az USA repülőgépeket küldött az európai légtérbe, hogy kimutassák a szennyezés forrását, ám ez sikertelen volt.

A jód-131 gyakran keletkezik a nukleáris reaktorokban, akár energiát termelnek vele, akár fegyverminőségű plutóniumot állítanak elő. A kísérleti atomrobbantások után gyakran ki lehet mutatni a légkörben a jód-131-et. A csernobili és a fukusimai atomkatasztrófa után is nagy mennyiségben került a természetbe.

Emellett a gyógyításban is használják, főleg a sugárkezelésben. A legvalószínűbb, hogy egy gyógyszergyárból került a természetbe az anyag, amely szivárgás, vagy atomrobbantás esetén más sugárzó anyagok társaságában szokott a természetbe kerülni. Valószínű, hogy a gyógyszergyár nem jelezte a szivárgást a hatóságok felé.

A sugárzás forrásának helyét nem lehet megállapítani, azonban az észlelések alapján valahol Kelet-Európában történt a szivárgás.

A szakértők szerint a sugárzó anyag olyan mértékben van jelen, hogy nem jelent komoly veszélyt az európaiak egészségére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére