Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szép új világ: Így veszik át felettünk a hatalmat

Tóth Hanna

2016.02.18. 20:18

Indulhatnak-e robotok 2020-ban az amerikai elnökválasztáson?
Harminc éven belül a robotok lehetnek a legfőbb konkurenseink a munkaerőpiacon. Egyes szakértők szerint a megfelelő technológia révén közeledik az az idő, mikor a robotok szinte valamennyi feladatot sikeresebben fognak elvégezni nálunk.

Nemrég került megrendezésre az American Association for the Advancement of Science (AAAS) éves ülése. A felszólalók közül Moshe Vardi kutató kiemelte, hogy elképzelése szerint a taxivállalatoknál hamarosan az önműködő autók átvehetik a taxisok helyét, a szállító drónok a postásokét, sőt még a prostituáltak munkája is veszélybe kerülhet a tökélyre fejlesztett szexrobotok miatt.

Talán csak egyetlen poszt mutatkozna az elkövetkező robot apokalipszis iránt immúnisnak:

Az Egyesült Államok elnökének pozíciója.

A washingtoni AAAS konferenciával párhuzamosan Kaliforniában Zoltán István a Transzhumanista Párt magyar származású elnökjelöltje épp egy szuper számítógép körüli vitával volt elfoglalva.

A magyar származású futurológus, filozófus és sci-fi író Zoltán István a Transzhumanista Párt jelöltjeként indul, amely párt a bionika, az életkor meghosszabbítása és a mesterséges intelligencia területén végzett kutatásokat támogatja.

Miután István látott egy kampányoldalt, amely az IBM szuperszámítógépének, Watsonnak az elnökjelöltségéért kampányolt, úgy gondolta kiáll a Jeopardy nevű játék első nem-emberi nyertese ellen.

Watson támogatói abban hisznek, hogy a mesterséges intelligencia egy olyan kiváltságos állapot, amely által a hatalmas mennyiségű információ teljesen átlátható, és amely révén minden egyes döntés megalapozott és transzparens, legyen szó oktatásról, külpolitikáról, vagy vezetésről. Történelmileg ugyanis a legnagyobb probléma a vezetőkkel, hogy mindannyian önző emlősök:

Egy mesterséges intelligenciájú jelölt önzetlen lenne. Nem lenne rabja lobbistáknak, speciális érdekcsoportoknak és személyes vágyainak sem."
– nyilatkozta a magyar származású jelölt.
Úgy gondolom, hogy 2020-ban megnyílik az út a versengő mesterséges intelligenciájú robotok számára az elnöki pozícióért."
A Watson kampányt a Watson 2016 Alapítvány futtatja, ami egy az IBM-től független alapítvány. Ennek ellenére a valóságban nem valószínű, hogy az elnökségért induljon, legalábbis 2016-ban még valószínűtlen. Manapság ennél sokkal fontosabb ügyekkel foglalkozik, minthogy segítse az orvosokat az egészségügyi ellátás vagy a tanárokat az oktatás javításában.

Továbbá ahhoz, hogy Watson indulhasson az USA alkotmányának azon passzusát is módosítani kéne, amely kiköti, hogy csak született állampolgár indulhat a pozícióért. A másik, ennél sokkal aggasztóbb tény pedig az az egzisztenciális kihívás, amit a mesterséges intelligencia jelent az emberiség egészére nézve.

A mesterséges intelligencia sokkal veszélyesebb, mint az atomfegyverek"

– ezt már Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója mondta.

Annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a veszélyt a kutatók már azon gondolkodnak, hogyan lennének képesek olyan mesterséges intelligencia létrehozására, amely emberszerű és például képes az emberi empátia. Már dolgoznak olyan módszereken, hogy miképp lehet etikát csepegtetni a robotokba, például azáltal, hogy megtanítjuk őket könyveket olvasni.

A Watson Alapítvány szerint az ő szuperszámítógépük jelenleg hiába bír rendkívüli képességekkel, ennek ellenére nem képes az emberi érzelmek és erkölcsök megértésére.

István szerint azonban ennek ellenére is kevesebb bajt okozna egy ilyen elnök, mint egyes emberek a politikában.

 

(News Week)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére