Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tévhitek a klímaváltozásról: A túlnépesedés mítosza

Békési Marcell

2019.10.29. 07:30

Rengeteg közhely és tévhit kering a klímaváltozással kapcsolatban. Cikksorozatunkban megvizsgáljuk, hogy ezek vajon mennyire igazak, mit gondol ezekről a tudomány.

 

A klímaváltozás nem jobb- vagy baloldali ügy. Cikksorozatunkban a problémával kapcsolatos legnagyobb tévhiteket szeretnénk eloszlatni, melyek mindkét oldalon vannak bőven. Első két cikkünkben azt a közhelyet jártuk körül, mely szerint a klímaváltozás kiirtja a földi életet mivel a föld elsivatagosodik, legutóbbi cikkünkben pedig a három legelterjedtebb klímaszkeptikus tévhitet cáfoltuk meg. Mai témánk a túlnépesedés mítoszával foglalkozunk.

A túlnépesedés problémája egy régóta létező baloldali dogma, mely az utóbbi időben ismét előkerült a klímaváltozás kérdésében. A furcsasága a dolognak az, hogy minél kevésbé érződnek a túlnépesedés problémái a világon, annál hangosabbak a tömeget hiszterizáló hangok.

Olyannyira elterjedt az ettől való félelem, hogy mára nem lehet két környezetvédelemmel kapcsolatos cikket sem úgy elolvasni, hogy ne hívnák rá fel a figyelmünket, hogy a Földön már így is túl sok ember van, kevesebben kell lennünk, ne csináljunk/szüljünk gyereket, különben #mindmeghalunk. Mára odáig fajult a helyzet, hogy egy autótesztről szóló cikket sem lehet úgy megírni, hogy ne dörgöljék az orrunk alá, hogy

[…] a szaporodás-betöltés megvolt, mission accomplished, most már az van hátra, hogy az ismert diáktüntetővel szólva lépjünk egyet hátra, és basszuk arcon magunkat. Kevesebben kéne lenni.

 

De valóban így van ez?

Nem, sőt, a világ pont most kerülhet először olyan helyzetbe, hogy nincs túlnépesedve.

A túlnépesedés ugyanis nem egy bizonyos szám, amit ha átlépünk, onnantól túlnépesedés van, hanem egy arány a megtermelt élelmiszer és a lakosság száma között. Vagyis túlnépesedés akkor van, mikor több ember él, mint amennyit az adott korszak mezőgazdasági fejlettsége el tud tartani.

A történelem során pedig ez az első olyan korszak, ahol az emberiség jóval több élelmiszert tud termelni, mint amennyire szüksége van.

– olvashatjuk a 2018-as FAO jelentésben.

Egészen a 18. századig a gyermekek harmada halt éhen, mielőtt megérte volna az ötéves kort. Vannak olyan számítások is, melyek szerint a 20. századig a világon több ember halt éhen, mint ahány nem.

Manapság viszont épphogy annyi élelmiszert termelünk, például Európában, hogy az Nyugat-Afrikában munkanélküliséget okoz, mert a mezőgazdaság nem tud fejlődni az olcsó német és francia élelmiszerek miatt. De ugyanez a helyzet Kínában és Indiában is. Utóbbi két ország ráadásul úgy tudja növelni a mezőgazdasági hatékonyságát, hogy közben egyre több, korábban mezőgazdaságra használt területet adnak vissza a természetnek, erdősítenek újra.

Ha ez így van, akkor miért van ennyi éhínség?

Pont ez az a közhely, amire alapozva a klímakultisták terjeszteni tudják ezt a tévhitet. Sok ember ugyanis úgy képzeli el, hogy a harmadik világban gyermekek milliói éheznek, mint ötven-hatvan évvel ezelőtt. És bár valóban vannak olyan helyek, ahol az aszályok, természeti katasztrófák vagy háborúk miatt időszakosan előfordul éhínség, de nincs már olyan régiója a világnak, ahol az éhínség rendszerszintű komoly probléma lenne.

Ahogy a Gates Foundation írja:

A legtöbb alultáplált ember Dél-Ázsiában és Fekete-Afrikában él. A régió tíz országában a halálesetek kétharmada köthető az elégtelen táplálkozáshoz. De még ezekben az országokban sem mutatják ezek az emberek a szélsőséges éhség vagy éhezés tüneteit.

 

„Ez a »rejtett éhség« láthatatlan a családok, közösségek, politikai döntéshozók számára” – teszik hozzá.

Bill Gates alapítványa az egyik legnagyobb szervezet, ami gyerekek alultápláltságával foglalkozik. Az ő jelentésük szerint ugyan az 5 éven alul gyerekek halálának oka 45%-ban a táplálkozásból ered, ez azonban már nem az étel mennyisége, hanem a minősége miatt van így.

A táplálkozásból fakadó gyermekhalál túlnyomó része ma már nem az éhínségből, hanem vitaminhiányból vagy fehérjeszegény táplálkozásból ered, ami pedig már a szülők felelőssége.

Szerintük éppen emiatt a táplálék mennyiségének növelés ma már felesleges, és inkább a táplálkozás első 1000 napjának fontosságáról szóló felvilágosító kampányok finanszírozását kéne elősegíteni, hiszen egy ilyen program akár egy generáció alatt 80%-kal tudja csökkenteni az ehhez kapcsolódó halálesetek számát.

Egyelőre tehát nem fenyeget bennünket a túlnépesedés, hiszen jelenleg a mezőgazdaság és ipar jóval gyorsabban fejlődik, mint bármikor, ellenben a népesség növekedése folyamatosan lassul.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére